Kirándulás tavaszi napsütésben: Alanya

Több ok is van, amiért érdemes Alanyába látogatni. A legfőbb, hogy szinte egész évben melegen süt a nap, mivel a város mediterrán éghajlaton található. Az átlaghőmérséklet sosem csökken 19˚C alá, a napsütéses napok száma évente eléri a 300-at. Az alanyai Gazipasa repülőtérnek köszönhetően a város nagyon könnyen megközelíthető.

Alanya Antalyától kb. 135 kilométerre található, történelme évezredekre nyúlik vissza. A trójai háború után több törzs is élt ezen a vidéken, a bizánci időkben pedig Kolodorus néven volt ismert, ami szép hegyet jelent. Az Alanyát Gazipasával összekötő autópálya mentén találjuk Laertes ősi városát, mely település a legendák szerint az első szépségkirálynő otthona volt. Az ősi város – melyet nagy valószínűséggel az i.e. 7. században alapítottak – egyes részei még ma is láthatók. A középkorban fejlődésnek indult, és itt építették meg Anatólia egyik legerősebb várát. Még közel fél évszázaddal ezelőtt is banán- és narancstermesztéssel foglalkoztak itt a helyiek, egyes források szerint pedig már a 18. század közepe óta termesztettek itt banánt. Az akár 100 kilós banánfürtök íze és aromája is kiváló. Mára a helyiek fő megélhetési forrása a turizmus lett.

A tenger és a hegyek között elhelyezkedő város természeti szépségei mellett kulturális emlékeket is őriz. A Torosz-hegység erdővel borított lejtői mögött lenyugvó nap látványa évente több millió turistát vonz.

A következőkben egy kicsit közelebbről is megismerkedünk Alanyával. A sétát a várnál kezdjük.

Az alanyai vár a szeldzsuk időkben épült és ez volt a legrégebbi város. A vár a tengerszint felett 250 méteres magasságban egy hegycsúcson áll, olyan, mint egy sasfészek. A 6,5 kilométer hosszú sánccal körülvett várat 83 toronnyal védték, melyek a szeldzsuk és később az oszmán időben épültek, míg a vár alapjai a görög időkben már álltak. A vár leglenyűgözőbb része a Vörös torony, amely egyben Alanya szimbóluma is: 33 méter magas, nyolcszögletű építmény. A torony bal oldalán lévő, öt boltíves hídnál az egyedüli olyan hajójavító üzem található, amely még a szeldzsuk időkben épült. Olyan jól megőrizték Alanya jellegzetes városi szerkezetét, hogy a vár udvarába érve olyan érzése támad az embernek, mintha egy szabadtéri múzeumban járna. A vár magasabb részén található az Ehmedek, amely egy mediterrán városra emlékeztet közel 2000 éves épületeivel.

Az idős füge- és ciprusfákkal szegélyezett régi török sírok között sétálva egy ősrégi, borostyánnal borított karavánszerájt is láthatunk, valamint római bástyákat, bizánci ciszternákat, a Szulejmán-mecsetet, oszmán fürdőket, egy világítótornyot, templomokat, sírokat és börtönöket.

Az alanyai vár környéke is sok meglepetést tartogat a turisták számára: kézzel készített selyem- és textilárukat, ajándékokat, emléktárgyakat vásárolhatnak, a kirándulás után pedig a kikötőre nyíló kilátással bíró éttermekben, kávézókban pihenhetik ki fáradalmaikat.

A történelemben Alanyát a nap országaként emlegették, sok külföldi kedvelt nyaralóhelye, de sokan ide is költöznek. A városban szinte mindig van valamilyen fesztivál vagy sportesemény. A szeptemberben megrendezésre kerülő Nemzetközi Strandröplabda Bajnokság világhírű.

Az Ulaş és Gazipasa között húzódó 70 kilométer hosszú partszakasz nagyban hozzájárul a város fejlődéséhez. A pálma- és datolyafákkal szegélyezett Atatürk sugárút élénk és egzotikus egész nap.

Az Alanya Múzeum az egyik, amit érdemes felkeresni, ez a sugárúttól egy kicsit beljebb helyezkedik el.

A félsziget nyugati partján található a Damlataş barlang, ahol mézszínű álló- és függő cseppkövek kápráztatják el a látogatókat. A barlangban egész évben 20-23˚C közötti a hőmérséklet. A barlang levegője kitűnő az asztmás megbetegedések és a reuma gyógyítására.

Ha már Alanyában járunk, a bazárt sem szabad kihagyni. Egész évben élénk kereskedés folyik itt. Szinte mindent megvehetünk egy helyen, amire csak szükségünk lehet (ajándék, ruhanemű, arany és ezüst ékszerek, bőr- és faáru. Ha ide ellátogatunk, biztos, hogy nem fogunk üres kézzel távozni. A bazárban ezeken kívül fűszereket, gyógynövényeket, gyógyteákat és helyben készült ruhákat is árulnak, melyek a hegyi falvakból és a környező településekről érkeznek ide.

A Havuzlu park Alanya egyik legszebb zöld területe, melyet a tenger felöli oldalról, a Rıhtım utcán keresztül lehet megközelíteni, mely Alanya egyik kedvelt sétálóutcája.

forrás: visitalanya.com

Alanya központjában és a hosszú tengerparton is több strand található. Alanya strandjai kisgyermekes családoknak és azoknak is ideálisak, akik nem tudnak úszni, mert a víz a parttól 50 méterre még sekély. Mind közül a legismertebb a Kleopátra strand, melyet Törökország 10 legszebb strandja között tartanak nyilván és 2 kilométer hosszú. Az egyiptomi királynő, Kleopátra kedvenc strandja a város nyugati oldalán helyezkedik el és nemzetközi kék zászlós minősítéssel is rendelkezik.

Alanya partjainál több barlang is található (szerelmesek, kalózok barlangja, világító, feneketlen és a Beldibi barlang), ezeket egy hajókirándulás alkalmával közelebbről is megcsodálhatjuk.

forrás: touralanya.com

Alanya másik természeti szépsége a Dim-völgy, mely 15 kilométerre található a városközponttól. A völgyben folyik a Dim folyó, melynek köszönhetően a környék talaja nagyon termékeny. Ez rendkívül kedvező a mezőgazdaságnak, ezért van olyan érzésünk, ha egy banánültetvényt keresünk fel Alanya közelében, mintha nem is Törökországban járnánk.

És ha már kellően elfáradtunk a kirándulásban, nézzük, mit lehet itt enni! Alanyában sokféle étel közül válogathatunk, melyek közül sokat olívaolajjal készítenek, és megkóstolhatjuk a pekmezes halvát is – ezek a helyi konyha specialitásai. Mivel közel a tenger, így a tenger gyümölcseinek széles választékával találkozhatunk a helyi éttermekben. A szezonális halakon kívül grillezett polipot, pesztoval töltött tintahalat és olívaolajjal készült mezéket (előételek) is kóstolhatunk, majd az étkezés végén elkortyolhatunk egy jó erős török kávét.

Mindezek után elmondhatjuk, hogy Alanya egész évben várja a látogatókat. Reméljük ezzel az összefoglalóval sikerült kedvet csinálnunk ahhoz, hogy a Türkinfo olvasói is ellátogassanak ide, akár már idén nyáron!

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here