Kayseri: Egy város, ahol az ősi és a modern jól megfér egymás mellett

Kappadókia keleti részén fekszik Kayseri, a város, amely a római korban Caesarea (Mazaca) néven volt ismert.

Mint sok anatóliai település, Kayseri is régóta létezik, történelme a régmúltba nyúlik vissza és gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhet.

A városközponttól 20 kilométerre található Kültepe (“Hamudomb”), amely kitűnő példája ennek az örökségnek, hiszen történelme immár 6000 éves.

Kültepe már az i. e. második évezredben is fontos kereskedelmi központ volt.

A régészeti feltárások során jelentős leletek kerültek itt elő a bronzkorból, valamint az asszírok és a hettiták idejéből is.

Kayseri egyik leglátogatottabb része a Soğanlı-völgy.

Ez a terület egyben Kappadókia egyik központja is, ahol mintegy 50 sziklába vájt templom található.

Noha mindegyiket érdemes meglátogatni, az igazán különlegesek azonban a Kubbeli, a Karabaş és a Szent Barbara templomok, melyek különleges építészeti stílussal és gyönyörű freskókkal bírnak.

További érdekes helyszín Ağırnas, ahol különböző korokban épült templomokat és kolostorokat láthatunk.

A kerület arról is híres, hogy itt született Szinán, az építész, akinek több remekbe szabott, egyszersmind városképet meghatározó épület fűződik a nevéhez, mind Isztambulban, mind számos más városban egyaránt.

A városközpont kiemelkedő, legmeghatározóbb épületei az egymást követő dánismend, szeldzsuk és oszmán idők építészeti emlékei.

A 13. századból származó Hunat Hatun épületegyüttes a maga nemében az első szeldzsuk épület Anatóliában. Mecset, medresze, sírhely és nyilvános fürdő is a részét képezte.

Minden épületnek megvan a maga sajátossága, de a mesteri építészeti kivitelezés az épületegyüttes egészére jellemző. Órákig nézelődhetünk itt, és szinte észre sem vesszük, hogy repül az idő.

Kayseri a már kialudt Erciyes vulkán lábánál helyezkedik el, ami télen kitűnő választás a síelőknek, számos kellemes szálloda is várja őket.

Kayseri mindezeken túl, egyben Anatólia egyik legfontosabb szőnyeggyártó központja is.

Forrás: anews.com.tr

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here