Kastamonu

Kastamonu – török módra – egyszerre jelenti a város és a tartomány nevét is. Nagyon nem is különbözik a kettő, csak az előbbibe sűrűbben laknak az emberek, míg az utóbbiakban a tehenek. Meg a fokhagymák.

Kastamonu város a környékbeli hegyek központi völgye. Egy ideális hely, ahova a hegyekben élő lejárhatnak kereskedni. Vagy csak legördítik a sajtot.

Egyébként a völgy nincs is annyira mélyen. Amikor ott járunk, olyan, mintha egy síkságon lennénk. Valójában viszont 900 m magasan fekszik a tenger szintje felett.

Kastamonu rendkívül jó fekvése miatt már nagyon régóta lakott volt. Az antóliai városokhoz hasonlóan a történelme a homályban kezdődik, ott is halad, és csak néha ugrik elő, és ijeszti meg az óvatlan történészeket.

A helyiek természetesen meg vannak győződve róla, hogy nagyon régi a városuk. A kastamonuiak mintha még az átlag töröknél is nacionalistábbak lennének. Nem elégednek meg egy időszámítás előtti 18. századi történelmi kezdőponttal. Mindenki biztos benne, hogy vannak több százezer éves leletek is. Sőt! Olyan is van, aki el tudja őket olvasni: Kebab és ayra csak 5 líra

A kastamonui emberek, bárhol is legyenek Törökországban vagy a nagyvilágban, valahogy mindig egymásra találnak, és testvérként tekintenek egymásra. Nem akadnak fent olyan problémán, hogy a másik illető három heggyel (és legalább 300 km-el) odébbról való, attól ők még szomszédok. És szívesen leülnek a régi történeteket megbeszélni. Pl. amikor Kastamonu tartomány Isztambulig tartott (a kastamonui történelem szerint Üsküdar volt a határ).

Tehát a történelem meglehetősen homályos. A város neve is érezhetően latinos, hiszen Olaszországban és Spanyolországban találkozhatunk Castello és hasonló városnevekkel. Ezek után nem meglepő, hogy van olyan történelmi verzió is, ami szerint a város a nevét a Castra Comnenus, azaz a Komneusz Vára után kapta. És tényleg, találunk egy várat fent a hegytetőn. Komneusznak viszont nyoma sincs, pedig egész dinasztiája is volt a bizánci időkben…

Folytatás >>>

Forrás: isztambul.info – CyberMacs


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here