Jógázni a türkizszínű tengeren lebegve

Három szó szerepel ebben a cikkben feltűnően sokszor: SUP, jóga, tenger. Mi köze van egymáshoz ennek a három szónak? Ezt árulja el majd nekünk Szilvia, az Antalya_SUP alapítója, jógatanár.

Egy kis ismertetővel kezdem.

A SUP a Stand-Up-Paddling rövidítése, mely állva evezést jelent. A sport űzője egyfajta szörfdeszkán (SUP deszka) áll és egy speciális evezővel hajtja magát. Eközben nézelődik, látja a tájat, beszélgethet csapattársaival. Érdemes kipróbálni. Magyarországon is találkoztam már vele és a rajta állókkal egy-egy hétvégi kirándulás során többször. Tökéletes kikapcsolódást jelenhet, ha evezünk – például egy csendes nádas vízi útjain – és közben megcsodáljuk környezetünket.

Térjünk át a jógára! A jóga Törökországban rendkívüli népszerűségnek örvend – mondja Szilvia, aki Antalyában élve, jógatanárként keresi kenyerét. Amennyire pedig én gondolom – rendszeresen látva az általa közzétett fényképeket – ez nem csak a munkája, hanem az életformája is.

Hogyan találkoztál a jógával? Mikor, hol kezdted tanítani?

Idegenforgalmi végzettséggel rendelkezem. Törökországba először 12 éve jöttem Erasmus Ösztöndíjjal tanulni. Idegenvezetőként dolgoztam itt sok-sok éven át. A jógával körülbelül 5 éve kerültem közelebbi kapcsolatba és mikor rájöttem, hogy bármennyire is szeretem a munkám, nem idegenvezetőként akarok életem végéig dolgozni, Antalyában elvégeztem egy jógaoktatói képzést.

A képzés idejére szóló 3 hetes elvonulás sokkal inkább rólam szólt. Célom az volt, hogy magamra leljek. A jóga azóta teljesen az életem részévé vált.

A sport gyerekkorom óta elkísért, szinte nincs olyan sportág, amibe ne kóstoltam volna bele. Emiatt később egy nemzetközi pilates oktató képzést is elvégeztem, sőt azóta is képezem magam külföldön, belföldön egyaránt. Időközben megszületett a kislányom is, így már vele együtt folytatjuk az utat, amin elindultam. Baba-mama jógaórákat tartottunk stúdiókban és óvodákban is.

„Hogy a SUP ötlete mikor és hogyan jött, szinte nem is tudom.”

Rövid keresgélés után azonban rátaláltam Rubesch Lindára – aki Magyarországon meghonosította a SUP Jógát – és nála végeztem el egy oktatói képzést. Ettől kezdve nem volt megállás! Belevágtam egy dédelgetett álmomba, és elkezdtem népszerűsíteni – az Antalyaban akkor még teljesen ismeretlen –  SUP Jógázást.

„Először barátok, régi tanítványok jöttek csak el.”

Valószínűleg a pandémia következménye, hogy egyre többen vágytak szabadtéri testmozgásra. Az igazság az, hogy én magam is meglepődtem, mekkora sikere lett a kezdeményezésnek. Először csak jógáztunk, majd elkezdtem hosszabb és rövidebb SUP túrákat is indítani. Antalya és környéke ideális ehhez: csodás öbleiben járhatunk reggel és este is, ráadásul az év szinte bármely szakában. Török és itt élő külföldi vendégeim is vannak.

Mára egy nagyon klassz kis csapat jött össze, akikkel életformává tettük a túrákat és a jógát. Az egészben számomra a legnagyobb büszkeséget mégis az adja, hogy a sport révén rengeteg új barátság született.

Nem csak evezni, de időnként kirándulni vagy akár egyéb helyekre is eljárunk együtt, legyen az koncert, szörf, búvárkodás, futás, bicajozás. A csapatban van pilóta, orvos, szoftverfejlesztő, ENSZ Nőügyi Aktivista és idegenforgalmi dolgozó, férfiak és nők az egész kicsi kortól az idősebbekig. Nagyon színes társaság, és ez külön öröm számomra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Antalya_SUP (@antalya_sup) által megosztott bejegyzés

Antalya és a környezetében található öblök minden jelenlegi és leendő SUP-os számára paradicsomi tájakat és türkizkék tengert ígérnek. Szoktunk látni delfint, tengeri teknősöket, különféle halakat, madarakat, sőt egyszer még mediterrán barátfókához (Monachus monachus – Akdeniz foku, veszélyeztetett állatfaj, különleges szerencse látni egy-egy példányt – a szerző) is volt szerencsénk.

Ha Önök is szeretnék megtapasztalni ezt a végtelen szépséget és nyugalmat – mely ezen a képen szinte átütően érezhető – csatlakozzanak a csapathoz rövidebb, hosszabb időre! Páratlan lehetőség, hogy egy magyar lánytól tanulhatjuk meg milyen a SUP, a jóga és a tenger hármasát élvezni.

Erdem Éva –  Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here