Gaziantep, a török pisztácia hazája

Gaziantep, Törökország kulináris fővárosa, ínycsiklandó ételekkel és az újkőkorból származó történelmi emlékekkel várja a látogatókat.

Gaziantep Törökország délkeleti részén található. A különböző kultúrák olvasztótégelyének is tartják. Mindenki megtalálja itt a kedvére valót, legyen az étel vagy a történelem szeretete. A várost eredetileg Antepnek hívták, a mostani nevének érdekes története van: a Gazi (hős) előtagot az I. világháborút követően kapta, mert fontos szerepet játszott a török függetlenségi háborúban. Törökország minden egyes városának van valami különlegessége, ami miatt sokan ismerik. Gaziantep azonban egynél többet kínál. A várost Törökország kulináris fővárosának tartják, és ha valaki megkóstolja az itteni ételeket, biztos, hogy megváltoznak étkezési szokásai. Az egyik legismertebb étel a baklava, mely túltesz minden képzeleten.

Gaziantep fejlődő város. A legjobb ízeket kínálja, de a történelem szerelemesei is megtalálják itt a régi idők civilizációinak nyomait.

A fıstık (pisztácia) az első szó, amit az embernek tudnia kell, ha a városba érkezik, mert ez a legfőbb hozzávalója a legtöbb híres ételnek, különösen a baklavának és egyéb desszerteknek. Ha hazaindulunk, antepi baklavát feltétlenül vigyünk magunkkal az útra.

A város a baklaván kívül történelmi látnivalókkal is büszkélkedhet, emiatt is lett a régió legfontosabb települése turisztikai szempontból. Ha betesszük lábunkat a városba, máris különös atmoszféra leng körül bennünket arra ösztönözve, hogy hosszabb időt töltsünk itt, és minden zugot felfedezzünk.

Gaziantep az egykori Selyemút mentén helyezkedik el, és számos ókori helyet rejt – olyanokat is, amiket még nem fedeztek fel. Ezeket a helyeket felkeresve olyan érzésünk lehet, mintha megállt volna az idő, és a régi korban ragadtunk volna.

Közel 1 milliós lakosának köszönhetően elsőkézből kaphatunk ízelítőt a világhírű török vendégszeretetből és a délkeleti török kultúrából. Higgyék el, a törökök általában vendégszeretőek, segítőkészek és barátságosak, és ez különösen igaz itt délkeleten. Az itteni emberek úgy tartják, a vendég Isten ajándéka. Gaziantepben megismerhetjük Törökország másik arcát, itt az emberek sokkal nyugodtabbak, mint amilyennek a nyugati életstílust ismerjük.

A következőkben azokat a helyeket és ételeket mutatjuk be, amelyeket mindenképpen fel kell keresni és meg kell kóstolni, ha itt járunk.

Múzeumok

Gaziantep Régészeti Múzeum

A múzeumban több civilizáció emlékeit is megcsodálhatjuk. Vannak itt újkőkori kerámiadarabok, különböző figurák és szobrok, pecsétek még a krétakorból és a bronzkorból éppúgy, mint az urartu, hettita, perzsa, római és bizánci időkből. Különböző ékszereket, érméket és üvegtárgyakat is kiállítottak itt, melyek arról tanúskodnak, hogy Gaziantep minden korban fontos szerepet játszott az itt élők életében. Zeugma, a legnagyobb mozaikkiállítás a világon, szintén itt látható.

Zeugma ősi városa Gaziantep tartomány Nizip körzetében található, Nagy Sándor tábornokai alapították i. e. 300-ban. A Kommagéné Királyság négy legnagyobb városának egyike volt. I. e. 64-ben leigázták, és a Római Birodalom fennhatósága alá került, akik Zeugmának (átjáró, híd) nevezték el. A rómaiak idején hatalmas gazdagságra és dicsőségre tett szert, földrajzi fekvésének köszönhetően a régió legnagyobb kereskedelmi központjainak egyike lett. Mivel a Selyemút mentén helyezkedett el, összeköttetést biztosított Antiokhia (a hellenisztikus világ egyik jelentős városa a mai Törökország és Szíria határvidékén helyezkedik el. A közel 1500 éven át fennálló virágzó város helyén ma Antakya városa áll.) és Kína között. I. sz. 256-ban a szászánidák a várost lerohanták és teljesen megsemmisítették, később egy hatalmas földrengés temette be. A támadás és a földrengés miatt a várost hosszú ideig nem sikerült helyreállítani. A legnagyobb kincsre, a gyönyörű mozaikokra csak 1992-ben bukkantak. Ennek a leletnek köszönhető, hogy Zeugma felkerült a régészeti térképekre, és ettől kezdve helyi és külföldi turisták érkeztek, hogy megcsodálják ezeket a különleges alkotásokat. A területen vannak még olyan villák, színházak és templomok, amelyek mind arra várnak, hogy feltárják őket.

Konyhamúzeum

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ezo ❄️ (@birbaskaadunya) által megosztott bejegyzés

Amit még látni kell, az a Konyhamúzeum. Ez egy nagyon érdekes és szemet gyönyörködtető kiállítás, ahol sok mindent megtudhatunk Gaziantepről és a török konyháról, az ételekről és az összetevőkről.

Bazárok

Rézművesek bazárja

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mustafa Şahin (@mustafasahinphoto) által megosztott bejegyzés

A bazár nem csak a turisták, hanem a helyiek számára is fontos helyszín. A legismertebb antepi bazár a Bakırcılar Çarşısı  (Rézművesek bazárja), ahol még él a hagyományos gaziantepi kultúra. A legjobb hely arra, hogy hagyományos réztárgyakat és különlegességeket vásároljunk. A bazárban járva megcsodálhatjuk, ahogy a kovácsok gyönyörű réztárgyakat, edényeket, fazekakat, serpenyőket készítenek.

Zincirli bazár

A Zincirli bazár egyike a legrégebbi oszmán korban épült bazároknak, Hüseyin Darende pasa építtette 1781-ben. Ezen a helyen a hagyományos rézfazekakon és egyéb edényeken kívül fűszereket és még sálakat is vásárolhatunk. A bazárnak 5 bejárata van, 75 üzletében kedvünkre válogathatunk. 2009-ben újították fel, napjainkban már gyümölcsöt, zöldséget és egyéb élelmiszereket is árulnak itt nagykeráron.

Gaziantep fellegvára

Forrás: commons.wikimedia.org

A fellegvár 9000 éves, a város központjában helyezkedik el. A város szimbólumává vált, fenséges és misztikus. A római korban épült, eredetileg megfigyelő torony volt. I. Jusztiniánusz császár idején, a VI. században újjáépítették és megerősítették falait, ebben az állapotában tekinthető meg ma is.

Az ételek

Antep baklava

Az Oszmán Császárság idején látványos keretek között, nagy serpenyőkben készítették a szakácsok a baklavát. Több réteg tésztából áll, minden rétegét vajjal kenik meg, és pisztácia is kerül rá. Többféle formája létezik, van diós és mogyorós is, de az igazi antepi baklava pisztáciával készül. A baklavaevés igazi művészet Gaziantepben. Fejjel lefelé fordítva kell bekapni, hogy az alja a szájpadláshoz érjen, és egy falatban megenni. A két legjobb baklavás hely Antepben az İmam Çağdaş és a Koçak Baklava.

Katmer

Forrás: flickr.com

Ez több mint egy desszert: finom reggeli és édes álom. A katmert tejszínnel (kaymak) és pisztáciával rétegezik és melegen tálalják. A helyiek reggelire fogyasztják és a helyi üzletek is kizárólag reggelire árulják 6-12 óra között. A katmerben található tejszínt gyakran a krémek krémjének (kaymağın kaymağı) is nevezik. Épp úgy, mint a baklavát, a katmert is feltétlenül meg kell kóstolni annak, aki Gaziantepben jár.

Kebabok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Antep Kebab House (@antepkebabhouse) által megosztott bejegyzés

A kebab az első étel, ami az emberek eszébe jut, ha szóba kerül Törökország. Többféle kebab létezik a padlizsánostól a şiş kebabig, ezek mindegyike Gaziantepből származik. A legfinomabb kebabok közül csak néhányat említünk: Patlıcan kebap (padlizsán kebab), Alinazik kebap (grillezett hús padlizsánpürével), Ciğer kebap (májas kebab) és Simit kebap (bulgur és darált bárányhús pisztáciapürével összekeverve).

Levesek

8 különböző típusú leves van Gaziantepben a joghurtlevestől a tarhanáig. A Lebaniye, a Tutmaç, az Uyduruk és a Muni leveseket mindenképpen érdemes megkóstolni. A Beyran levest reggelire fogyasztják, és fűszeres bárányból készül.

Töltött zöldségek

A töltött zöldségeket dolma-nak vagy sarma-nak hívják törökül. Gaziantepben töltött padlizsánt, paprikát, paradicsomot, cukkinit, szőlőlevelet, káposztát, uborkát, hagymát és burgonyát is kóstolhatunk.

Forrás: dailysabah.com

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here