Felújították az 5. századi Koyunbaba hidat

A Törökország középső részén, Çorumban lévő, 5. századi Koyunbaba híd felújítása 5 év munka után végre befejeződött.

A Koyunbaba híd 1485 és 1489 között épült Çorum tartomány Osmancık körzetében. A híd a Kızılırmak-folyón ível át, építését II. Bajazid szultán rendelte el, hogy a Selyemúton érkező tevekaravánok át tudjanak kelni a folyón.

Ez a híd egyike azon ritka történelmi építményeknek, amelyek 5 évszázadon át fennmaradtak.

A hídnak 15 boltíve van, és ez az egyik legnagyobb történelmi híd Anatóliában. 250 méter hosszú, 25 méter magas és 7 méter széles.

Az évszázadok során a híd 8 pillérjét temette be a föld, ezeknek a feltárást 2014-ben kezdték meg a Regionális Autópálya Igazgatóság megrendelésére.

Çorum tartomány kormányzója, Mustafa Çiftçi az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek néhány napja arról számolt be, hogy a helyreállítási munkák 99%-a befejeződött, és 10 napon belül az egésszel végeznek. Arról is beszélt, hogy mivel a híd történelmi jelentőségű, így sokkal hosszabb ideig tartott a helyreállítás, mert minden szakasz megkezdése előtt vizsgálatokat kellett végezniük.

A híd nevét egy híres török szúfi költőről, Seyyid Aliról kapta, az ő beceneve volt Koyunbaba, és itt élt, ezen a vidéken. Szentélye szintén Çorum tartományban van.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here