Faralya, egy kisváros a Pillangó-völgy közelében

Faralya Törökország déli részén, Fethiyében található. Hivatalosan Uzunyurt egyik kerülete. Bár főként a városközpont és a közeli Ölüdeniz miatt érkeznek ide a turisták, de ha már idáig elutaztunk, érdemes Faralyán is túrázni egyet.

A következőkben 8 dolgot mutatunk be, amit érdemes itt kipróbálni.

Ússzunk a Kabak-öbölben

A Pillangó-völgy végén található a Kabak-öböl, mely érintetlen természeti szépséget kínál. Több helyi különleges növény és különböző állat él itt, így a terület állami védelem alatt áll. Ha a világ legtisztább strandján szeretnénk úszni egyet, ezt az öblöt kell választanunk.

Sétáljunk a lükiai túraútvonalon

A mai Fethiye az ősi lükiai civilizáció egyik városának maradványaira épült. Ha innen indulunk Faralya felfedezésére, a legjobb, ha a lükiai túraútvonalat választjuk. Mivel ezt az utat már ezer évvel ezelőtt is használták, olyan érzésünk lehet, miközben végigmegyünk rajta, mintha a visszautaztunk volna a múltba.

Jógázzunk a városban

Faralyában több csodás butikhotel is várja a vendégeket. Sok közülük jógázási lehetőséget is biztosít nyugodt környezetben. Hogy ellazítsuk a testünket és élvezzük a természet szépségeit, érdemes beiratkozni valamelyik jóga órára, és miközben beszippantjuk a kristálytiszta levegőt, rohanó világunk gondjairól is megfeledkezhetünk egy rövid időre.

Vegyünk Faralya legjobb mézéből és zsályájából

Fethiye lakóinak egy része méhtenyésztéssel és mézkészítéssel foglalkozik. A hegyekben lévő méhkaptárakból gyűjtött faralyai méz kiváló minőségű. A régióban számos, csak erre a vidékre jellemző növényfaj található. Egyik ezek közül a zsálya, amely egy nyugtató hatású gyógynövény és segít kigyógyulni különböző betegségekből, ha teaként fogyasztjuk.

Élvezzük az égei-tengeri régió konyháját

Ha már az égei-tengeri régió szívében vagyunk, ne szalasszuk el a lehetőséget, hogy megkóstoljuk a finom helyi ételeket. A földközi-tengeri régió konyhájához hasonlóan, itt is egészséges alapanyagokból főznek. A faralyai éttermek csak a régióban termesztett élelmiszereket és fűszereket használják ételeik elkészítéséhez. Az olívaolajat pedig a városka ősi olajfáinak terméséből nyerik. Ha a csillagos eget szeretnénk csodálni, miközben valamelyik helyi specialitást falatozzuk, válasszunk egy helyi kis éttermet.

Kempingezzünk a völgyben vagy a strandon

Faralya és az út, amelyen a turisták a kisvárosba érkeznek, a kempingezők számára maga a mennyország. Több kempingezésre alkalmas hely is van a környéken, ahol akár saját sátrunkat is felverhetjük, de bérelhetünk is egyet.

Fedezzük fel a lükiai szarkofágokat

Az egykori Lükiai Birodalom területén több dolog is van, amit érdemes felkeresni. Ezek közül az egyik legközelebbi az a sír, amely a város Kabak felöli részén áll, az út bal oldalán. A legnagyobb sziklasír az Aktaş tengerpart közelében található, amit a Faralyaából induló túraösvényen keresztül érhetünk el.

Nézzük meg a naplementét a sziklákról

Az egyik ok, amiért érdemes felmászni Faralyába, hogy élvezzük a természet szépségeit. Utunk végén pihenjünk meg egy kicsit, üljünk le egy sziklára és csodáljuk meg, ahogy lenyugszik a nap és eltűnik a tengerben.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here