Denizli test- és lélekmelengető forrásvizei

Fehér mészkőteraszaival, többezer éves történelmével és csodás látképével Törökország égei-tengeri tartománya, Denizli mindig az érdeklődés középpontjában van. Most éppen azok számára, akik a téli időszakban vágynak gyógyulásra az ásványi anyagokban gazdag gyógyvízzel teli medencék egyikében.

Denizli Törökország kulcsfontosságú turisztikai központja, a téli időszakban is van mit csinálniuk az ide látogató turistáknak: siklóernyőzés, síelés és hőlégballonos utazás is várja őket.

A látogatók ezeken kívül megnézhetik a terület számos turisztikai attrakciójának valamelyikét, legyen az egy ókori város romja, barlang vagy vízesés, és ezeken felül a helyi ételeket is megkóstolhatják, vagy vásárolhatnak a történelmi bazárokban.

Denizliben, mely fontos gyógyterápiás központ az ókortól kezdve, a szállodák kihasználtsága minden évszakban eléri a 90%-ot, mindezt a gyógyvizeknek köszönhetően.

Denizliben található a „fehér paradicsom”, Pamukkale is, mely az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel, és az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Törökországban.

Pamukkale Hierapolisz ősi városának romjai felett található. A római idők óta gyógyterápiás központként ismerik, és itt találhatók a kalciumban gazdag forrásvizek által létrehozott mészkőmedencék is.

A meleg víz lehetővé teszi, hogy a turisták mezítláb sétáljanak végig a mészkőteraszokon. A víz hőmérsékletének köszönhetően biztos nem fázik a lábunk, még a téli időszakban sem. Nem mellesleg innen gyönyörű fényképeket is készíthetünk.

Pamukkalét az utóbbi 11 hónapban több mint kettőmillió turista kereste fel, ami minden idők legnagyobb látogatószámát jelenti. Különösen az európai, a távol-keleti, a latin-amerikai országok lakói és az oroszok között népszerű.

A Denizli központú helyi Idegenforgalmi és Szállodaszövetség elnöke, Gazi Murat Şen az Anadolu Ajansı török hírügynükségnek arról beszélt, hogy a téli vizsgaidőszak után Pamukkale szállodáinak foglaltsága elérte a 90%-ot.

A külföldi turistákon kívül a törökök is előszerettel látogatják azokat a helyeket, ahol termálvíz és síközpont van. Şen úr szerint a Denizlibe érkező vendégek délelőtt síelnek, esténként pedig valamelyik gyógyszálloda vizében pihenik ki az egész napos fáradalmaikat. Azt is hozzátette, hogy szerencsés helyzetben vannak, mert Denizli klímája miatt egész évben tudnak turistákat fogadni.

Hierapolisz ókori városát, mely már 2800 évvel ezelőtt is állt, szent városként említi a régészeti irodalom, mert számos templom és egyéb vallási építmény is megtalálható itt, ami szintén csábító a turisták számára.

Az ókori színházzal szemben található a „pokol kapuja”, melyet 2013-ban fedeztek fel, és az ókori forrásokban a „halott város kapujaként” találhatók rá utalások.

fotó: Kollár Kata

A Kleopátra fürdő, melyben az ókori egyiptomi királynő, Kleopátra fürdött, szintén Hierapoliszban található, itt 2000 éves oszlopok és márványdarabok között úszkálhatnak a vendégek.

A medence természetes úton jött létre, 692-ben volt itt egy földrengés, melynek következtében az oszlopok ledőltek, és a termálvíz feltört a felszínre.

A gyógyvíz hőmérséklete állandóan 36˚C, nem számít, milyen a levegő hőmérséklete, így télen is kellemesen megmártózhatunk benne. Úgy tartják, hogy gyógyhatása jó a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a reuma enyhítésére, a bőr és az idegrendszer megbetegedéseire, és elfogyasztva a bélrendszer rendellenességeire is jó hatással van.

A tartomány Karahayıt régiójában nagyon sok termálforrás fakad, az itteni vörös színű víz kalciumban, vasban és egyéb ásványi anyagokban is gazdag és az erre épülő szállodák egész télen tele vannak gyógyulni vágyókkal.

A víz átlaghőmérséklete egész évben 60˚C-os, és jó hatással van a reumatikus, asztmás, hörghurutos megbetegedésekre, valamint a különböző bőrbetegségek is jól kezelhetők vele.

A Güney-, a Sakızcılar Asmaaltı- és a Gümüşsu-vízesés sok természetkedvelőt vonz a környékre. A Kaklık-barlang, mely nagyon hasonlít Pamukkale mészkőteraszaira, és a Keloğlan-barlang, ami pedig függő és álló cseppkövei miatt jelentős, a két leglátogatottabb hely a városban.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here