Békés úti célok, távol Isztambul zajától

Isztambul híres élénk éjszakai életéről és bulis, felkapott utcácskáiról, de számos békés kerülete is van, amelyek távol esnek a nyüzsgő városi forgatagtól. A város ezen részeit azoknak ajánljuk, akik nyugodt és csendes helyet keresnek egy hétvégi pihenésre.

Élénk éjszakai életének, zsúfolt kávéházainak és éttermeinek köszönhetően Isztambul igazi metropolisz, melyet több ezer turista látogat meg minden évben. Történelmi szépségével, változatos és különleges látnivalóival mindenkit elvarázsol, mégis sokan úgy érzik, hogy annak ellenére, hogy a világ legszebb városában vannak, csendes és nyugodt helyre vágynak. Aki Isztambulban él, gyorsan megérti ezt. Gyakran olyan érzése van, hogy a város megfojtja. Így olyan helyre vágynak, ami nem túl elzárt, de mégis csendes és a város közelében van. A következőkben bemutatunk néhány úti célt, amelyet érdemes felkeresni, ha kikapcsolódásra vágyunk.

Ağva, Isztambul ázsiai oldalán

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Öge Kzltn (@oge87k) által megosztott bejegyzés

Ağva, vagy más néven Yeşilçay az isztambuliak kedvelt célállomása minden évszakban. A kisváros 97 kilométerre található Isztambul városközpontjától, és különösen a fiatal párok között népszerű. A Göksu és a Yeşilçay folyók torkolatában helyezkedik el. A folyók miatt különleges az atmoszférája, a zöld minden árnyalatát felvonultatja egész évben. Az Isztambulban élők nyaralóhelyei közé sorolható a város, de a közeli településekről is sokan érkeznek ide az év minden szakában. A folyókban lévő halak miatt Aǧva a horgászok számára is ideális. Ezen kívül kirándulni is lehet, vagy csak a kandalló mellett üldögélve élvezni a csendes téli napokat és a nyugalmat.

Ağva autóval 3 óra alatt elérhető Isztambul központjából. Az Üsküdar negyedből induló menetrend szerinti járatok is érintik a várost.

A szálláshelyek közül a Tranquilla River Lodge az egyik legjobb. A Göksu folyó mellett található, 14 bungaló és faház várja a pihenni vágyókat. Barátságos és békés légköre miatt a legjobb hely párok számára.

Riva, szintén az ázsiai oldalon

Nevét egy görög szóról kapta, ami annyit jelent: „a vízpart lakója”. Riva egy kis falu Isztambul Beykoz kerületében. Annak ellenére, hogy sok helyi és külföldi turista is ellátogat ide nyaranta, Riva szépsége egész évben lenyűgöző. Rivából fantasztikus kilátás nyílik a tengerre, itt találkozik egymással a Boszporusz és a Fekete-tenger. Kempingek és luxusszállodák sokasága várja a pihenni vágyókat. Aki egynapos túrára érkezik, feltétlenül próbálja ki a helyi tengeri ételeket kínáló éttermek egyikét. A Riva folyón hajókirándulásokat is szerveznek, ezen is érdemes részt venni. Ha ki akarunk törni Isztambul zsúfolt, rohanó és forgalmas világából, Riva erre a tökéletes hely, maga a mennyország.

Riva egyórányira van Isztambultól, Beykoztól 22 kilométerre, tömegközlekedéssel szintén megközelíthető.

A szállodák közül a Rhebas Hotelt ajánljuk, mely a Sabiha Gökçen repülőtértől 55 kilométerre található.

Kumburgaz, az európai oldalon

A török hírességek kedvelt úti célja Kumburgaz, mely Isztambul Büyükçekmece kerületében található. Természeti szépségeivel, tiszta strandjaival, luxusszállodáival várja az utazókat, különösen nyáron. Ez persze nem jelenti azt, hogy ekkor nem érdemes ide eljönni, csak elő- és utószezonban. Ha a tenger mellett akarunk pihenni és kikapcsolódni, érdemesebb télen ellátogatni ide, mint a nyüzsgő nyári napokon. Az Isztambulhoz és a Márvány-tengerhez való közelsége miatt különösen kedvelt úti cél. A családok szívesebben választják nyaralásuk helyszínéül Kumburgazt, mint a tengerparti üdülőket. Sajnálatos módon Kumburgaz történelmi emlékeinek nagy része megsemmisült az idők folyamán, de a tenger szépsége továbbra is fő attrakciója a településnek. Kumburgazba járva egy teaházba feltétlenül be kell térni. A Márvány-tenger látványa teaszürcsölgetés közben megfizethetetlen.

Kumburgaz 56 kilométerre található Isztambultól, egy óra alatt autóval is könnyen elérhető. Büyükçekmecéből tömegközlekedéssel is megközelíthető.

Kumburgazban számos luxusszálloda van. A legjobb ezek közül az Artemis Marin Princess, mely 35 kilométerre van az Atatürk nemzetközi repülőtértől.

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here