Ballıkayalar park

A Ballıkayalar park egy kevésbé ismert természeti csoda, ahol üde erdők között kis folyó szeli át a kanyont. A park Isztambul közelében található, ami remek úti cél lehet azoknak, akik túrázni, hegyet mászni vagy kempingezni szeretnének.

forrás: Google

Furcsának tűnhet, hogy az isztambuli zajos nyüzsgés után a Gebzében lévő ipari övezet felé vesszük az irányt azért, hogy zöldövezetbe jussunk. Isztambul Beşiktaş kerületéből indulva egy óra múlva már építkezések, raktárak és teherforgalmi utak területére érkezünk. Ám miután áthaladunk Tavşanlı falucska poros, kanyargós útjain, hirtelen elénk tárul a park, ahol igazán úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik világba csöppentünk volna.

Forrás: commons.wikimedia.org

Annak ellenére, hogy Ballıkayalar egyike Isztambul néhány hivatalos nemzeti parkjának, ahol túrázni és kempingezni is lehet, a város lakói számára mégis szinte ismeretlen. Egy napsütéses márciusi szombaton is csak 30-40 ember fordul meg itt, főként hegymászók, akik edzést tartanak és egy maroknyi túrázó, akik sátrat vernek itt estére. Ezért bízvást mondhatjuk, hogy a Ballıkayalar park ideális hely azok számára, akik menekülni szeretnének a zsúfolt Isztambulból.

Forrás: commons.wikimedia.org

A park 1995 óta hivatalosan is Törökország nemzeti parkjai közé tartozik. Olyan madarak otthona, mint a karvaly, szarka vagy a fülemüle, de vaddisznóval, vakonddal és rókával is találkozhat az, aki erre kirándul. A kutatók több mint 400 növényfajt is felfedeztek a környéken, melyek közül 15 olyan ritka, hogy csak ezen a területen található meg.

Forrás: commons.wikimedia.org

A parkban található 2 kilométer hosszú kanyonban egy folyó fut keresztül, több tavacskával és két kisebb vízeséssel övezve. A völgy szélessége 40-80 méter közötti és a környező sziklás csúcsok 100 méter magasan nyúlnak az ég felé.

A helyiek szerint a park nevét – ami mézes sziklát jelent – a kanyonban lévő hatalmas barlangokról kapta, amelyek tele voltak méhkaptárakkal. A méhkaptárak ma már nincsenek ott, de a barlangok így is igazi kihívást jelentenek a hegymászók számára.

Forrás: commons.wikimedia.org

A csipkézett mészkőképződmények népszerű célpontok mind a kezdő, mind a profi hegymászók körében. A parkról úgy tartják, hogy az a török hegymászás bölcsője. A hegymászók az 1970-es évek óta járnak ide és azóta már több mint 100 mászóútvonalat fedeztek fel. Gyakorlásra is kitűnő hely, mielőtt elindulnak megmászni Törökország valamelyik nagyobb hegyét, mondjuk az antalyai Geyikbayırı park egyik szikláját.

Ha a kanyon bejáratát elhagyjuk, ahol a legtöbb táborozó és látogató is megfordul, sűrű növényzet és lenyűgöző mészkősziklák között vezet utunk. Itt már csak a természet hangjai lesznek útitársaink, a vízcsobogás, a madarak éneke…

Sétautak

A Ballıkayalar parkban két fő turistaút található. Mindkettő a kanyon bejáratánál kezdődik, a parkoló mellett. Sajnos útjelző táblák nincsenek, de annak ellenére, hogy a park hatalmasnak tűnik, ne ijedjenek meg! Nehéz eltévedni!

Az első ösvény a kanyon szikláinak tetejére vezető utat követi, keresztülhalad az erdőn és egy kanyart tesz a kanyon körül. Ez az útvonal csaknem 5 kilométer hosszú és csodás kilátást nyújt a kanyonra.

forrás: hiveminer.com

A másik túraút rövidebb és sokkal népszerűbb a kirándulók körében, mert ez a folyó partján halad végig, érinti a tavacskákat és a két vízesést is. Ez is a kanyon végénél ér véget és onnan már az előbb említett úton halad vissza. Ez viszont csak mintegy 3 kilométer hosszú, így 2-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető. Mind gyakorlott, mind kezdő túrázók számára ajánlott.

forrás: kocaeli.ormansu.gov.tr

Érdemes a rövidebb utat úgy megtenni, hogy a folyó bal oldalán haladunk a kanyon felé. Az ösvényen homokos és aprókavicsos a talaj a folyómeder mentén. Mivel nincs kijelölt útvonal, ajánlatos mindig a parton maradni, nehogy a sziklák miatt zsákutcába jussunk. Ha ez mégis megtörténne, azon az úton kell visszamenni, ahonnan érkeztünk, egészen egy olyan elágazásig, ahol átjuthatunk a folyó túlpartjára.

Néhány hasznos tanács

  • A parkba ingyenes a belépés. Ballıkayalarba a legegyszerűbb autóval eljutni, de a metróval is megközelíthető, ekkor Isztambul központjából Gebze felé kell elindulni, innen kisbuszokkal érhető el Tavşanlı. A park bejáratánál lévő parkolóban napi 10 török líráért parkolhatnak.
  • Bár van egy kijelölt piknikező hely és kemping, étterem sajnos nincs, csak két kis épület, ahol teát és kávét lehet venni, így valami harapnivalót mindenképpen vigyenek magukkal otthonról vagy Tavşanlıban szerezzék be. A környéken szállodák sincsenek, de sátrat verni a kijelölt területen 20 török líráért lehet. Fontos tudni, hogy a park területén áram és internet szolgáltatás sincs!
  • Vízálló túracipő viselése ajánlott, különösen, ha a túrázni is szeretnének, mert a normál lábbelik túl csúszósnak bizonyulhatnak a meder szikláin.

Forrás: The Guide Istanbul

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here