Az UNESCO kulturális kincsként tartja számon a török kalligráfiát

Az UNESCO felvette az emberiség szellemi kulturális örökségeinek reprezentatív listájára a török ​​kalligráfiát, amely „hüsn-i hat” néven is ismert.

Törökország hagyományos kalligráfiája felkerült az UNESCO listájára a Szellemi Kulturális Örökség Védelmével Foglalkozó Kormányközi Bizottság 16. ülésén, amelyet 2021. december 13. és 18. között tartottak, a koronavírus-járvány miatt ezúttal is online. A kalligráfiával Törökország szellemi kulturális örökségeinek száma 21-re emelkedett.

A Hüsn-i hat az arab eredetű betűk kimért és arányos írásának évszázados gyakorlata, bizonyos esztétikai értékek figyelembevételével. Az UNESCO meghatározása szerint a hagyományos kalligráfia írható papírra vagy bőrre, de alkalmazható kőre, márványra, üvegre és fára is.

Törökország a bizottsági ülésen további négy, általuk fontosnak tartott szellemi örökséget is felterjesztett a listára: a „Teakultúra”, a „Hagyományos Ahlat-kőművesség”, „Naszreddin Hodzsa viccmesélésének hagyománya” és a „Selyemhernyó és a szövéshez használt hagyományos selyem készítése”. Ezek listára kerüléséről az UNESCO 2022-ben fog dönteni.

Forrás: Daily Sabah

Képek forrása: Wikimedia Commons

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here