Anatólia rejtett szépségei

Készen állnak egy törökországi kalandra? Ha igen, akkor vegyék hátizsákjukat, húzzanak túracipőt és indulás!

Szép, friss, természetes, festői és titokzatos – ezek a jelzők azok, amelyekkel Anatólia természeti szépségeit jellemezni lehet. Bár Törökország az egyik olyan ország, ahová minden évben egyre több turista érkezik, mégis vannak olyan rejtett értékei, amelyeket a természet szerelmeseinek érdemes felkeresni.

A következőkben ezekből mutatunk be néhányat.

Ihalara-völgy

Fotó: Kollár Kata

Kappadókiát biztos sokan ismerik tündérkéményeiről és földalatti városairól, amelyek egykor a korai kereszténység idején az emberek otthonai voltak. Azonban van itt egy másik természeti csoda is, amit érdemes felkeresni: ez az Ihlara-völgy.

A völgy Anatólia középső részén, Aksarayban található. Aki ide ellátogat, az utazást tehet a történelemben is. A völgy akkor alakult ki, amikor a vulkáni Hasan-hegy – mely jelenleg nem működik – kitört és lávaréteggel borította be a környéket. Idővel az árvizek, az eső és a hó hatására jött létre a völgy mai formája, mely egyes részeken 120 méter mély is lehet.

A völgy ezenkívül a történelem iránt érdeklődőknek is izgalmas lehet, mert itt több sziklába vájt templom, kolostor és kápolna is látható.

Kaçkar-hegység

Forrás: commons.wikimedia.org

Közeleg a tél, és az egyik legjobb hely Törökországban, amelyet hóesésben érdemes felkeresni, a Kaçkar-hegység. A Kaçkar-hegység Nemzeti Park Çamlıhemşin közelében helyezkedik el, a Fekete-tengeri régióban, Rize tartományban. Itt van Törökország negyedik legmagasabb hegycsúcsa, amely 3937 méter. A hegyek, az állatok és a növények mind az amatőr fotósok, mind a botanikusok számára maga a mennyország.

Ha nem a havazás idején látogatnak el ide, akkor érdemes ellátogatni a Kito-fennsíkra is és megnézni a Şenyuva hidat, mely teljes egészében kőből épült a 17. században. Ha azonban síelni szeretnének, akkor ne felejtsenek el előre időpontot foglalni, mert nem biztos, hogy lesz lehetőségük úgy síelni, ha csak spontán érkeznek. Helikopterrel viszik a pályákhoz a síelőket, akik a gépből kiugrálva indulnak neki a pályáknak.

Şehriban-kanyon

Forrás: Pandernegi Facebook oldal

Törökországban a Fekete-tengeri régió bővelkedik a legtöbb természeti csodával. Ezek közül az egyik legszebb a Kastamonuban található Şehriban-kanyon. Kastamonu nem kifejezetten a turisták kedvence, de amióta 1997-ben először fényképezték le a kanyont, azóta egyre többen járnak ide. Ez a világ egyik legveszélyesebb kanyonja, egy kis folyó folyik benne, de olyan erős sodrású, hogy könnyen megsérülhet benne, aki bemerészkedik. A kanyonon nem ment át senki egészen 1997-ig, amikor is egy baráti társaság 8 óra alatt keresztüljutott a kanyonon. Ezenkívül Kastamonuban még 5 kanyon található.

Cilo-hegység

Forrás: flickr.com

Törökország második legmagasabb csúcsa a 4170 méter magas Cilo-hegy, mely Kelet-Anatóliában található. Ez a hegy egy gleccser, mely nagyon népszerű a hegymászók körében. A jégvölgyek nem kevesebb, mint 10 kilométer hosszan futnak a hegy lábánál télen, de nyáron is sok helyen megmarad a hó és a jég a hegyen. A Cilo-hegyről éppoly gyönyörű a kilátás, mint az Alpokban vagy a Himaláján, ezért a fotósok kedvence is.

Muradiye vízesés

Forrás: commons.wikimedia.org

A Törökország keleti részén található Van tartomány elsősorban a Van-tóról ismert, mely az ország legnagyobb tava. Ez azonban nem az egyetlen vízfelület a régióban. A Muradiye vízesés minden évszakban csodás látványt nyújt. A vízesés a városközponttól 80 kilométerre található és legszebb arcát télen mutatja, amikor megfagy. A vízesés közelében piknikező hely és több kiszolgáló létesítmény is található, hogy az idelátogatók élvezhessék a vízesés hangját és az életet.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here