Amasra: a város, melyet az ősök szelleme hozott létre

Amasra a fekete-tengeri régió ősi településeinek maradványaira épült. Egykor a rómaiak és a bizánciak éltek ezen a területen. Ma ez a kisváros – a turizmusnak és a régészetnek köszönhetően – újra visszanyerte régi fényét.

A Bartın tartományban található Amasra városát az i.e. 30. században alapították. A rómaiak és a bizánciak központja is volt, napjainkban gazdag történelmének és időtlen természeti szépségének köszönhetően kedvelt turisztikai célpont.

Aki ebbe a kicsi, de elbűvölő városba érkezik, úgy érezheti magát, mintha az egyik legnépszerűbb török tengerparti településre látogatott volna: minden megtalálható, amire csak szükségünk lehet. Itt sosincs holtszezon, a turisták minden évszakban szívesen ellátogatnak a településre, hogy felfedezzék ezt a páratlan szépségű tájat. Amikor leesik az első hó, Amasra egy téli csodaországgá változik.

A természeti szépségei mellett Amasrában azon dolgoznak, hogy a város 5000 éves történelmét megőrizzék. Az itt található ókori város különlegessége, hogy kb. 40%-a föld alatt van.

A különböző írásos emlékek szerint Amasra a korai bronzkorban már lakott volt és a perzsa hercegnő, Amastrine uralkodása alatt élte fénykorát. A területen több emléket találtak a hellenisztikus, a római, a bizánci, a szeldzsuk és az oszmán időkből is, az ásatások során pedig olyan maradványokra bukkantak, amelyek meghatározóak voltak a régió szempontjából.

Bár az eddig feltárt leletek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a térség történelmét jobban megismerjék, a tudósok szerint az ókori város fele még mindig föld alatt van.

Az Amasra Múzeum igazgatója, Baran Aydın, az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek elmondta, hogy Amasra egy ősi település, mely leginkább a görög és római városokra hasonlít és valamikor állami központként működött.

A területen jelenleg közel 6 000 ásatás folyik, mely során feltártak olyan leleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy itt egy ősi, hatalmas római település lehetett, ahol több, mint 40 000-en éltek.

A múzeumigazgató elmondása szerint a világ minden tájáról érkeztek ide régészek, hogy tanulmányozzák az ókori város szerkezetét, ehhez a múzeum által rendelkezésükre bocsátott digitális térképeket is felhasználták.

Amasra évszázadokon át – és még napjainkban is – népszerű hely a turisták körében, akik a világ minden tájáról érkeztek és érkeznek ide. Az általuk készített írásos beszámolókból megtudhatjuk, hogy a műemlékeket látogatták meg és felkeresték az első telepesek barlanglakásait is.

Napjainkra azonban nagyon kevés építmény maradt épen, némelyikük a területen pusztító árvizek miatt semmisült meg. Az ásatások során sok épületet találtak meg kollégáim, úgymint a római fürdőt, a találkozóhelyeket vagy a mozaikpadlóval díszített házakat, de azt is tudjuk, hogy a múzeum mögötti területen még római kori villák is vannak.”

Az igazgató azt is elmondta, hogy a régészeti ásatások során feltárt bizonyítékok alapján tudják, hogy nézhetett ki egykor a város szerkezete. Először egy 4 méter magas oszlopokkal rendelkező templom maradványait fedezték fel.

Rájöttünk, hogy az ókori Amasra nagy része még mindig föld alatt van, és attól tartunk, hogy a modern épületeket az egykori város maradványaira építették, ami nagymértékben megnehezíti a feltárást.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy egy értékmegőrzési projektbe kezdtek annak érdekében, hogy megakadályozzák a terület kulturális örökségeinek megsemmisítését, lebontását.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here