A nők elleni erőszak jelképe Fethiyében

A turisták körében népszerű délnyugat-törökországi városban, Fethiyében egy nem hétköznapi parkot fedezhet fel az arra járó, ha a „kordon”-on, azaz a város tengerparti sétányán ténfereg.

A virágszirmokat megidéző, boltíves kapun belépve virágmintával kirakott gumiburkolaton sétálunk, és nem tudjuk levenni a szemünket arról a szoborcsoportról, amely az emlékpark közepén emelkedik a magasba. Addig bámuljuk, kerülgetve a virágszirom alakú óriási virágágyásokat, amíg nem érkezünk hozzá egész közel. Nők sokasága – mindannyian gúzsba kötve –, akik lábánál fogva tartják egy nőtársukat a levegőben. A nőt éppen elragadni készül egy madár, ám a gúzs végét egy hatalmas kéz markolja és húzza vissza. Megragadó alkotás.

A parkot a helyi önkormányzat 2016. március 8-án avatta fel, nem véletlen, hogy éppen nőnapra esett a választás. A parkkal és a szoborcsoporttal azon nőkre próbálják felhívni a figyelmet, akiknek a hangja egyenként kevés, hogy tegyenek az őket ért erőszakos cselekedetek ellen.

A felirat szerint ez a nő az ő lányuk, az ő „Özgecanjuk”, aki szimbóluma sok ezer bántalmazást átélt nőnek. Ő az, aki főnixmadárként hamvaiból születik újjá, és szabad mindörökké.

A 19 éves Özgecan Aslant 2015-ben gyilkolták meg brutálisan, az eset közfelháborodást keltett. Özgecant azóta mindenki ismeri: a nők elleni erőszak jelképévé vált Törökországban.

K. Tengeri Dalma – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here