A csodálatos Ida-hegység

Az Ida-hegység, vagy, ahogy a törökök hívják, Kaz-hegység, az Edremit-öböl mentén húzódik, ahol Çanakkale és Balıkesir találkozik.

forrás: ayagimintozuyla.net

Ha egy igazán különleges kiránduló helyet keresnek, ide érdemes ellátogatni, mert amellett, hogy élvezhetjük az Égei-tenger látványát, a természeti szépségekben gazdag Ida-hegység Nemzeti Park és a hagyományos falvak is igazi kikapcsolódást nyújtanak.

Assos és Trója

A csodálatos Ida-hegység Küçükkuyu és Edremit között helyezkedik el, Törökország nyugati részén, ahol kis falvak bújnak meg a hegy ölelésében, melyek közül többet még nem fedeztek fel maguknak a turisták, némelyik viszont az isztambuliak kedvelt nyaralóhelye lett.  A történelmi kőházak egy részét butik hotelekké alakították át, vagy látványos szállodákat építettek a hegyre néző kilátással. Az itteni falvak népszerű tengerparti üdülőhelyekké váltak, mert olcsón lehet bungalókat bérelni vagy táborozni a számos kemping egyikében, amelyek a tengerparton húzódnak végig Küçükkuyutól Assosig.

Nem messze innen található Assos és Trója ókori városa, melyek Güre és az Ida-hegység Nemzeti Park termálfürdőivel párosítva kitűnő célpontjai lehetnek nyaralásunknak. Itt nem csak a történelemben, hanem a természetben és a hagyományokban is csodás utazást tehetünk.

Fedezzük fel a vidéket

Yeşilyurt

Forrás: Yeşilyurt Facebook oldal

Az Ida-hegytől nyugatra fekvő Yeşilyurt a legismertebb település a környéken, mely az egyik híres török sorozat, a Karadağlar helyszínéül is szolgál. A régió legszebb és legelegánsabb butik hoteljei itt találhatóak és a régi falura már csak a lenyűgöző kilátás és a macskaköves utcák emlékeztetnek.

A Manici Kasrı és a Çetmihan látványos szálloda kávézókkal, ahová bárki betérhet egy kávéra vagy üdítőre. Mindkét szálloda a belsőépítészet csodája, merész, gyönyörű színekkel és olyan részletekkel, mint például a koi-tavak.

Az İda Taş Konak a legkényelmesebb és legelegánsabb, káprázatos gyógyfürdővel rendelkezik és színvonala a jól ismert szállodaláncok tagjaival is felveszi a versenyt.

Adatepe

Forrás: commons.wikimedia.org

Kelet felé haladva érjük el Adatepét. A falu az erdő szélén elhelyezett Zeusz oltáráról ismert, ahonnan csodás kilátás nyílik a tengerre. Noha a falu épületei védelem alatt állnak, hogy megőrizzék az utókor számára is a jellegzetes épületeket, azért vannak olyan kőházak, amelyeket butik hotelekké, kávézókká vagy épp oktatási központtá alakítottak át. Ilyen az Adatepe Taş Mektep, ahol a gyerekeknek művészeti órákat, a felnőtteknek irodalmi szemináriumokat tartanak. Az itteni hotelek kisebbek, mint a Yeşilyurtban építettek, így hitelesebb képet nyújtanak az egykori faluról. A hotelek közül a legkedveltebbek az İda Blue, a Hunnap Han, a Zeus Han és az Adatepe Butik Hotel.

Çamlıbel

Forrás: Çamlıbel Köyü Edremit İDA Kazdağları Facebook oldal

Çamlıbel egy domb tetején található falu, amely Altınoluk felett fekszik, közvetlenül Edremit és Küçükküyü között. Tipikus falu, ahol csak maroknyi szálláslehetőség van. Közülük a legszebb a Zeytinbağı Hotel, mely kényelmes szobákkal, csodás kilátással, terasszal és ínyenc ételekkel várja a vendégeket. Ha valaki autentikusabb szálláshelyre vágyik, neki az Albatross Dağ Evlerit ajánljuk, amely bungalókat kínál csodás kilátással a környékre. Mivel a falu mind az Ida-hegység Nemzeti Parkhoz, mind Güre termálfürdőihez közel található, így kitűnő választás lehet annak, aki a régiót szeretné felfedezni.

Güre

Forrás: commons.wikimedia.org

A termálforrásairól híres Güre természeti erőforrásait a környéken több szálloda is használja, és a szállások mellett termálfürdőkkel is várják az idelátogatókat. Mivel a szomszédos településekhez hasonlóan Güre is nagyon népszerű üdülőhely, így nyaranta mindenütt zsúfoltság várható. Annak, aki erdei környezetre vágyik, ugyanakkor a termálvízben is szeretne megmártózni és mondjuk jógázni is szeretne, az válassza a Zeytinli-i Hızır tábort, ahol bungalókban pihenhet.

Látogatás az Ida-hegység Nemzeti Parkban

Forrás: commons.wikimedia.org

 

Az Ida-hegység Nemzeti Parkot azért hozták létre, hogy megóvják és bemutathassák a régió állatait és növényeit. A parkot legegyszerűbben túravezető segítségével járhatjuk be, ők mindent tudnak és meg is mutatnak a látogatóknak. Annak sem kell lemondania a park látogatásról, aki nem tud törökül, mert angol nyelvű vezetés is kérhető, de ezt célszerű előre lefoglalni. A parkban egy látogatóközpont és kempingezőhely is várja a vendégeket.

Ha már a környéken járunk, a közelben lévő Tahtakuşlar Néprajzi Múzeumba is érdemes elmenni, ahol hagyományos népi eszközök, ruhák és ékszerek láthatóak, melyek bőséges információval szolgálnak a környék tradícióiról.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here