A Beyşehir-tó festői vízililiomai vonzzák a fotósokat és az utazókat

Anatólia középső részén, a Konya tartományban található Beyşehir-tó 8000 m2-es területét rengeteg vízililiom borítja, melyet mind a fotósok, mind az utazók szívesen keresnek fel – még a koronavírus járvány ellenére is.

A tavat délről és nyugatról a Taurusz-hegység, keletről a vulkanikus Erenler-hegység, nyugatról pedig az Anamas- és a Sultan-hegység határolja. A Beyşehir-tavat három, nagyjából 656 km2 kiterjedésű tengerpart veszi körül, ahová sok horgász jár, türelmesen várva a kapásra.

Napkeltekor a liliomok a víz felszínére kerülnek, naplemente után pedig eltűnnek a tó vízében, ami szintén érdekes látványt nyújt.

A helyi halászok kis halászhajóikkal utaznak a tavon. Elmondásuk szerint a vízililiomok évente csak 3-4 hónapig pompáznak ilyen szépen, általában május és augusztus között virágoznak a legszebben.

A tóhoz fényképészeket és turisztikai szervezetek képviselőit is elvitték, és az ott készült fotókat a közösségi oldalakra is feltették, így is népszerűsítve a helyet.

A vízililiomok egyelőre csak kis halászhajókkal közelíthetőek meg, de tervben van egy gyalogösvény és egy kilátó építése is, aminek köszönhetően még többen kereshetik fel majd ezt a festői helyet.

A Beyşehir-tó vízililiomai védelem alatt állnak, így aki leszedi őket, akár 73.000 török líra pénzbírsággal is sújtható.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here