33 dolog, amit ki kell próbálni Törökországban

Törökország az egyik legszebb, történelmi emlékekben gazdag ország, melyet még különlegesebbé tesz az, hogy két kontinensen (Európa és Ázsia) helyezkedik el. Ezen kívül 15 – az UNESCO által világörökséggé nyilvánított – hellyel is büszkélkedhet. A földalatti városokba és a díszes templomokba tett kirándulások, a nemzeti parkok és a bazárok felfedezésén túl még összegyűjtöttünk 33 dolgot, amit ki kell próbálni annak, aki Törökországba látogat.

Repülni a „tündérkémények” felett Kappadókiában, a Göreme Nemzeti Parkban. A legszebb látvány napfelkeltekor van, amikor a sok hőlégballon a különleges sziklaképződmények felett száll.

Elmerülni Pamukkale melegvizű forrásaiban, melyek a római korból megmaradt Hierapolisz lábánál találhatóak. A helyiek „szent helynek” vagy „pamutkastélynak” is hívják a 17 lépcsőzetesen elhelyezkedő medencét, melyekből ellátni Denizliig.

Betérni az Hagia Szophia bizánci mecsetbe és az ott lévő bronz bevonatú oszlopon lévő lyukba hüvelykujjunkkal egy teljes kört leírni. Aki ezt megteszi, kigyógyul betegségéből.

Vadvízi evezni a lélegzetelállító Köprülü-kanyonban, mely egyike Törökország nemzeti parkjainak és Antalya tartományban található.

Forrás: Müdavim Pide Salonu Atakent Facebook oldala

Megkóstolni a „török pizzát”, a lahmacunt, melyen darált hús és zöldség a feltét.

Napozni Ölüdeniz homokos tengerpartján, mely egy kristálytiszta vizű öbölben van.

Felfrissülni egy kiváló törökfürdőben, mondjuk az Isztambulban található Süleymaniye Hamamban, melyet egykor a szultán is használt.

Felkeresni a Szelim-mecsetet (Selimiye camii) Edirnében, melyet a híres török építész Mimar Sinan tervezett a XVI. században. A színes csempés, nagykupolás mecset az iszlám művészet egyik remek példája.

A Bursa felvonóval (Bursa Teleferik) felmenni az Uludaǧ-hegyre, ahol az egyik legkedveltebb török síparadicsom található.

Ellátogatni Epheszoszba, megnézni Celsus könyvtárát és Artemisz templomát, mely az ókori világ hét csodájának egyike.

Felmászni Kaunos ókori városához, ahol a sírokat a hegy belsejében vájták ki.

Meglátogatni a szultán palotáját, a Dolmabahçe Palotát, mely a Boszporusz partján áll és ma múzeumként működik.

Elidőzni a Van-tó partján, ami Törökország legnagyobb, míg a Közel-Kelet második legnagyobb tava. Mivel vizében sok a nátrium-karbonát, így könnyű benne úszni és nehéz elsüllyedni.

Forrás: wikimedia / Hanifi.suna / 11 June 2020

Elautózni Karaisalıba a Varda viadukthoz, mely a Skyfall című James Bond filmben is szerepelt.

Ajándékot vásárolni a híres isztambuli Nagy Bazárban, mely az egyik legrégebbi és legnagyobb fedett piac a világon. Több, mint 5000 helyen árulnak itt szőnyegeket, lámpákat és edényeket.

Ellátogatni Eskişehirbe és megnézni a Sazova kastélyt, mely olyan, mint egy Disney mese színhelye, és – az amerikaival ellenétben – még belépőt sem kell fizetni.

Felkeresni Hattuszaszt, a Hettita Birodalom egykori fővárosát. Az itt található oroszlános kaput i.e. 1343-1200 között rendeltetésszerűen használták, ma már az UNESCO világörökségei közé tartozik.

Hűsölni az Antalyában lévő Düden vízesés alatt.

Bejárni az Isztambulban található Ahmed szultán mecsetet, melyet a turisták Kék mecset néven ismernek.

Megnézni a Nemrut-hegy különleges sziklafejeit, melyek az i.e. I. századból valók.

Nassolni egy kis Turkish Delightot, lokumot (= szultánkenyeret), melyet Edmund karaktere tett híressé „Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény” című kalandfilmben.

Felkeresni Tróját, mely 4000 évvel ezelőtt épült és a trójai háború színhelye volt, amit a spártaiak csellel foglaltak el a rómaiaktól i.e. XII. században.

Egy különleges estét tölteni Kappadókia egyik barlanghoteljében, és felfedezni a térség földalatti városait.

Hajózni a Boszporuszon Isztambulban, Európa és Ázsia határán.

Megnézni az aszpendoszi színházat, mely a római kor legjobb állapotban fennmaradt színháza.

Felmászni a Sümela kolostorhoz, mely a fekete-tengeri régióban, Altmdere völgynél található sziklaszirtre épült.

Tavuk göğşüt enni, mely egy igazi török étel. Ezt a különleges desszertet először az oszmán szultánnak szolgálták fel, egyfajta tejes puding, melyet csirkemellből készítenek cukor, rizsliszt és fahéj hozzáadásával.

Vízitaxin utazni Dalyanból az Iztuzu-partra, melyet Teknősbéka-partnak is neveznek, mert ez a tojásrakóhelye az álcserepes teknősnek.

Felmászni a mardini várhoz, mely az egyetlen erődítmény Törökországban, melyet sosem foglaltak el.

Pihenni Çamlıhemsinben, mely egy kis falu a fekete-tengeri régióban, ahol a törökök szívesen töltik nyári szabadságukat.

Ellátogatni Göbekli Tepébe, mely Şanlıurfa mellett található. A régészeti hely 6000 évvel Stonehenge előtt jött létre, és nagy valószínűséggel az itteni a világ legrégebbi temploma.

Felkeresni a Sivas tartományban Divriği községében található, az UNESCO világörökségi listáján is szerepelő,1288-ban épült nagy mecsetet és kórházat.

Elutazni Tekirovába, ahol Phaselis romjai állnak. Az ókori város a Földközi-tenger partján áll, amely egykor fontos görög és római kikötőváros volt.

Forrás: thisisinsider.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here