Nemzeti parkok Törökországban – Trója Történelmi Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

 *******

Fotó: Kollár Kata

Ma egy történelmi szempontból jelentős nemzeti parkba látogatunk.

A Trója Történelmi Nemzeti Park Törökország Çanakkale tartományában, Ezine körzetben található, a Dardanellák bejáratánál.

A Çanakkale–İzmir és a Bursa–Balıkesir autópályán közelíthető meg. Több vendégház és kempingezőhely is várja a látogatókat a környéken.

A nemzeti park Trója ókori városáról ismert, melyet Homérosz Íliász és Odüsszeia című művei tettek halhatatlanná. A régészek szerint Trója egyike volt annak a kilenc ókori városnak, mely a területen egymásra épült. A legrégebbi település még i. e. 3000-ben keletkezett. Területe az Edremit-öböl északi oldalától indul, és egészen a Márvány-tenger déli részéig húzódik. Déli végén áll az Ida-hegység vagy más néven Kazdağı-hegység.

Homérosz egyik legismertebb alkotása az Íliász, melyben az 51 napos trójai csatáról olvashatunk. A híres ókori várost 1996-ban nyilvánították nemzeti parkká, és 1998 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Anatólia olyan nagy civilizációknak volt otthona, melyek jelentős hatást gyakoroltak az emberiség történelmére. Trója az Égei-tenger keleti partján található, abban a régióban, melyet köztudottan a mitológia bölcsőjének tartanak.

A történelem nagy alakjai, I. Xerxész perzsa király, Nagy Sándor, Hadriánusz császár, Augustus császár és II. (Hódító) Mehmed is a trójaiaktól eredeztetik magukat, többször utaztak az ókori városba, mely nagy szerelmek, véres háborúk és dicső győzelmek színhelye volt. A híres görög történetíró, Kritobulosz „Történelem” című művében részletesen beszámolt a Kelet-Római Birodalom meghódításáról. Az 5 kötetes eredeti művet még ma is a Topkapı palota könyvtárában őrzik. A könyvben Kritobulosz megemlíti II. Mehmed Trójában tett látogatását is, amely arról árulkodik, hogy a szultán fontosnak tartotta az ókori várost.

Forrás: török kulturális és turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here