Nemzeti parkok Törökországban – Soğuksu Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Ma az Ankarához közeli Soğuksu Nemzeti Parkot mutatjuk be.

A nemzeti park Ankara Kızılcahamam körzetében található. Legkönnyebben az Ankara–Isztambul autópályán közelíthető meg. Ankarától 78 km-re, míg Kızılcahamamtól 2 km-re található, egy termálforrásokban gazdag területen.

A területet sűrű erdők borítják, Anatólia északi része és a közép-anatóliai régió sztyeppéi között helyezkedik el. Geomorfológiai szempontból síkságok, kisebb völgyek és patakok szabdalják, melyek két nagyobb völgybe vezetnek. A föld szerkezetét tekintve bazaltból és tufából tevődik össze.

A növények közül fekete fenyő, erdeifenyő, tölgy és nyárfa található itt. Az erdő fái közt vaddisznó, medve, róka, farkas, szarvas, fecske és keselyű él.

A nemzeti parkon kívül fogoly- és fácánnevelő farmok találhatók, melyek a park fennhatósága alá tartoznak. Az előbb említett madarakon kívül még sólyom- és fürjtenyésztés is folyik.

A park kitűnő kikapcsolódás lehet mindenki számára, lehetőség van sétálni, kirándulni, hegyet mászni. A park területén szálloda, tájékoztató iroda, vendégház, kávézó, termálvizes szolgáltatási központ, büfé, múzeum, sőt egy szabadtéri színház is várja a látogatókat. Sátorozásra, kempingezésre és bungalóbérlésre is van lehetőség.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here