Nemzeti parkok Törökországban – Saklıkent Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Cikksorozatunk mai részében a Saklıkent Nemzeti Parkba látogatunk.

A nemzeti park Muğla tartományban, Fethiye közelében található. A park déli részén halad a Kalkan – Yeşilova út, így innen, illetve Kemer felől is könnyen megközelíthető.

Saklıkent egy kanyon, melyet 1992-ben nyilvánítottak nemzeti parkká. A kanyon 18 km hosszú és 300 m mély, meredek és keskeny. 4 km-rel hosszabb, mint a Kappadókiában található Ihlara-völgy vagy a Köprülü-kanyon Antalya közelében. Európa harmadik leghosszabb kanyonja, csak a francia Verdon és a görög Vikos előzi meg. A Saklıkent kanyont „rejtett kanyon”-nak és „elveszett város”-nak is nevezik. A kanyonban folyó víz nagyon hideg, a közelben lévő Bey-hegységből érkezik.

A kanyont leginkább április után érdemes felkeresni, mert addigra a Torosz-hegységben elolvad a hó nagy része, már átfolyik a kanyonon, és folytatja útját a Xanthos-folyó felé. A legmegfelelőbb időszak egy kis kanyontúrára azonban a nyár, mert a nagy meleg ellenére itt a hideg víz miatt kellemes a hőmérséklet.

A kanyonban összesen 16 barlang található, melyeket még az ősember használt menedékként.

A nemzeti parkban sok a vörös- és feketefenyő, valamint a cédrus. Aki itt szeretné szabadságát tölteni, több faház és motel közül is választhat, és természetesen éttermek is várják a megéhezett utazókat. A kanyon kitűnő hely túrázásra és raftingolásra. Aki inkább a nomádabb életformát kedveli, az a park sík részén kempingezhet is a kijelölt sátorverő helyeken. Kényelmes szállodákat pedig a Fethiyében vagy Kaşban találhatunk.

Forrás: nationalparksofturkey.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here