Nemzeti parkok Törökországban – Ilgaz-hegység Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

 *******

Forrás: commons.wikimedia.org

Kezdjük a 2017-es évet Kastamonuban, ma irány az Ilgaz-hegység Nemzeti Park!

A nemzeti park Kastamonu városától 45 km-re délre helyezkedik el, Ankarától pedig 200 km-re északra található a Közép-anatóliai régióban.

A természetvédelmi területet legkönnyebben a Çankırı–Kastamonu autópályán lehet megközelíteni.

Az észak-anatóliai törésvonal, mely a leghosszabb és legaktívabb törésvonal Törökországban, egészen az Ilgaz-hegység déli lábáig húzódik. A növények közül a feketefenyő és az erdeifenyő a legelterjedtebb, ezek a fák borítják a hegyek legnagyobb részét. Az évente lehulló nagy mennyiségű eső és a sűrű növényzet miatt a terület vadállományban gazdag. Őz, vaddisznó, farkas, medve és róka él a fák között. A nemzeti park területén télen síelni is lehet. Ankarából sokan járnak ide, mert ez a fővároshoz legközelebb eső síterep.

A síelésen kívül kirándulásra és kempingezésre is lehetőség van, sőt a horgászni vágyók június 15. és szeptember 15. között pisztrángot foghatnak a Baldıran-völgyben lévő patakból. Ha valaki nem akar ezzel bajlódni, a közeli farmon meg is vásárolhatja a halakat. Szálloda, múzeum, oktatási központ és sífelvonó is várja az ide látogatókat.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here