Nemzeti parkok Törökországban – Altınbeşik-barlang Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Ma az Antalya tartományban lévő Altınbeşik-barlang Nemzeti Parkot mutatjuk be.

Az Altınbeşik-barlang a Manavgat-hegység nyugati lejtőjénél található, 7 km-re Antalya İbradı kerületétől és 5 km-re délkeletre Urunlu városától.

A nemzeti parkot legkönnyebben az Antalya–İbradı–Urunlu országúton közelíthetjük meg, majd egyórás séta következik Urunluból.

A mészkőbe vájt barlang vízszintesen helyezkedik el, egy része aktív barlangrendszer, nevét a felette emelkedő Altınbeşik-hegységről kapta. A Torosz-hegység ezen része nagyon összetett mind geológiai, mind geomorfológiai szempontból. Az évek során több különböző korú és összetételű réteg rakódott egymásra, ezen kívül sok a kanyargós szakasz és a mély völgy a barlangrendszerben.

Három szint jött létre benne, az alsó és a középső az esős évszakokban mindig vizes, míg a felső száraz. Úgy működik, mint egy földalatti folyam, amely a vizet összegyűjti, ősszel több álló tó is létrejön, tavasszal pedig a folyó az alsó és a középső szinten folyik keresztül. A felső részén álló és függő cseppköveket láthatunk.

Szálláslehetőséget Aydinkent és Urunlu is kínál a látogatóknak.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here