Nemzeti parkok Törökországban – a Gallipoli-félsziget

Nemzeti parkok Törökországban

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: pixabay.com

A mai részben Törökország egyik leghíresebb nemzeti parkjába, a Gallipoli-félszigeten található emlékparkba kalauzoljuk el az érdeklődőket.

A Gallipoli-félsziget Történelmi Nemzeti Park 33.000 hektárnyi területen helyezkedik el, 1973-ban hozták létre, azóta az Egyesült Nemzetek Nemzeti Parkok és Védett Területek listáján is szerepel. Çanakkale tartományban található a Gallipoli-szoros déli peremén, a Dardanellák európai oldalán.

Isztambulból és Edirnéből (Drinápoly) a Tekirdaǧ (Rodostó) és Gallipoli autópályán érhető el, míg Çanakkaléból a Kilitbahir és Eceabat felé közlekedő kompokkal közelíthető meg. Çanakkale egy kis belföldi repülőtérrel is rendelkezik.

A terület katonai temetőjéről és emlékparkjáról ismert. Török és külföldi (új-zélandi, ausztrál) katonák nyugszanak itt, akik az 1915-ös, a Çanakkale partjainál lezajlott tengeri ütközetben vesztették életüket. Elsüllyedt hajók roncsai, lövészárkok, bástyák, tornyok és megannyi háborús emlék megtekinthető itt. A teljes terület 250.000 török és 250.000 ausztrál, új-zélandi, angol és francia hősnek állít emléket. Évente több ezren látogatják meg a parkot, és ez a hely Törökország egyik leghíresebb területe.

A park hivatalosan regisztrált történelmi terület, mely hatalmas kulturális jelentőséggel bír. A park területén régészeti lelőhelyeket és építményeket is találhatunk, némelyek ezek közül i. e. 4000-ből származnak. A régészeti helyek között jól megférnek a strandok, öblök, a különleges növények, egy sóstó és a geológiai és geomorfológiai alakzatok. A sűrű erdővel borított hegyek és völgyek fontos szerepet játszottak a háború kimenetelében.

Kabatepében információs központ, míg Eceabatban látogatóközpont várja az érdeklődőket. Szálláshelyek a park területén nincsenek, de kempingezésre van lehetőség.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here