A legjobb autós kirándulóhelyek Törökországban – 2. rész

Törökország az egyik legjobb hely a világon, amelyet autóval is felfedezhetünk. Az ország sokszínű, a terep rendkívül változatos miközben végighaladunk rajta, a látvány és a helyek, amelyek mellett utunk során elhaladunk, magukért beszélnek. Ez persze csak akkor igaz, ha a nagyvárosokon kívül autózunk. Az autópályák hosszúak, szélesek, jól kiépítettek és egyáltalán nem zsúfoltak. Ha saját autós kirándulást tervezünk, azt jelenti: szabadok vagyunk, oda megyünk, ahová akarunk, akkor, amikor akarunk és ott állunk meg, ahol jól esik; nem úgy, mint egy szervezett utazás esetén, amikor a csoporthoz kell alkalmazkodni.

A következőkben Törökország legjobb autós útjaival ismerkedhetünk meg.

Az égei-tengeri régió

Forrás: pixabay.com

A Törökország nyugati részén végigvezető út az egyik legnépszerűbb az ország autós kirándulásai között. Az utat a kozmopolita városban, İzmirben érdemes kezdeni, melynek saját repülőtere is van, és néhány napot elidőzni is érdemes itt. Nemcsak a vásárlási lehetőségek lehetnek vonzóak vagy a pezsgő éjszakai élet, hiszen İzmir több ókori emlék otthona is: 9 zsinagógája van, kikötőjében áll a híres márvány óratorony, és az itteni madárrezervátum 205 fajta madár fészkelőhelye. A közelben egy szabadtéri állatkert is található.

Forrás: commons.wikimedia.org

Egy óra autózással érhetjük el Epheszosz ókori görög város romjait, amely İzmirtől délre helyezkedik el. Ez az egyik legfontosabb és legnépszerűbb hely Törökországban. A város az Artemisz templomról híres, mely i.e. 550 körül épült és az ókori világ hét csodájának egyike. Ezenkívül itt található azon hét ázsiai templom egyike is, amely a Jelenések könyvében is szerepel, és ahol – a hiedelmek szerint – János evangéliuma született. A közeli Selçuk városát is érdemes felkeresni, mely Törökország híres tevebirkózásainak otthona. Ha februárban visz erre utunk, a tengerparti arénában meg is nézhetünk egyet.

Forrás: pixabay.com

A nyugat-törökországi kirándulások alkalmával semmiképpen se hagyjuk ki Pamukkalét. Ez a természeti csoda Denizli város mellett található, meleg vizű forrásairól és mészkőteraszairól ismert. Úgy tartják, hogy szerencsét hoz, ha megmártózunk vizében. Azt azonban tudni kell, hogy a medencék nagy része le van zárva a látogatók elől, ezért mindig csak a kijelölt helyen szabad sétálni. A teraszok felett helyezkedik el az ókori Hierapolisz városa, mely a világörökség része. A Kleopátra-fürdőben tett látogatás előtt érdemes itt egy sétát tenni, majd ezt követően a túra fáradalmait a gyógyvízben pihenhetjük ki.

Forrás: commons.wikimedia.org

Marmarist is érdemes a listánkra felvenni, ha az égei-tengeri régióban járunk. Bár a turisták körében nagyon felkapott, azért vannak még olyan részei, ahol gyönyörködhetünk a táj szépségében, illetve a tengerparton is eltölthetünk néhány napot. Egynapos kirándulás keretében érdemes ellátogatni Dalyanba és felkeresni az Iztuzu-strandot, mely az álcserepes teknősök (Caretta Caretta) tojásrakó helye. Marmarisban ki kell próbálni a búvárkodást, a vitorlázást és a barlangászatot. Egy újabb egynapos túra keretében pedig érdemes ellátogatni a Daçta-félszigetre, ahol az öblök valamelyikében élvezhetjük a napsütést rakıt kortyolva és kebabot falatozva.

Forrás: flickr.com

Ha egy igazán jó strandot – a hírességek által is szívesen látogatott helyet – keresünk, akkor pedig irány Bodrum. Legszebb látnivalója a vár, és érdemes felkeresni a Vízalatti Régészeti Múzeumot is. Bodrum a vitorlások paradicsoma, a közeli Yalikavak pedig már a dúsgazdagok világa. Több milliós jachtok horgonyoznak a kikötőben.

Forrás: turkeyhomes.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here