A rózsa különleges helyet foglal el Törökország művészetében és történelmében. Az elegancia, a sérthetetlenség és a szerelem szimbóluma éppen úgy, mint ahogy témája több versnek, himnusznak és tündérmesének. Törökországban legfőképpen az illata, gyógyító hatása, jótékony kozmetikai tulajdonságai és finom íze miatt termesztik. Rózsaolajat, rózsavizet készítenek belőle, és ez az alapja a lokum (Turkish Delight) néven ismert török édességnek is.
Évszázadokon keresztül Isparta volt az anatóliai rózsaolaj és rózsavíz gyártás központja. A rózsa ilyen jellegű felhasználása Müftüzade İsmai Efendi nevéhez fűződik, aki az Oszmán Birodalom hivatalnokaként Kızanlıkban (ma Bulgáriához tartozik) szolgált a 19. század végén. Ott kezdte megfigyelni, hogyan termesztik a rózsákat és hogyan készítik a rózsaolajat a régió szigorúan őrzött „Rózsa Völgy”-ében.
İsmail Efendi aztán hazavitt néhány rózsatövet a völgyből, elültette a saját kertjében, és megkezdte a rózsák nevelését. Az első rózsaolajat egy lepárló készülék segítségével készítette 1892-ben. Rózsái Törökország-szerte népszerűvé váltak, és hamarosan Isparta lett a rózsa fővárosa.
Forrás: Hürriyet Daily News
Fordította: Kollár Katalin