4. rész: Domatesli tavuk çorbası II.
Ezek a paradicsomos csirkehúslevesek tartalmaznak a hús mellett egyéb levesbetétet is. Egyik változat rizzsel, másik tésztával készült. A törökök által igen kedvelt „tel şehriye” – ami átmenet a gyufatészta és a cérnametélt között – természetesen helyettesíthető más, általunk előnyben részesített tésztával.
3. recept
Domatesli, pirinçli tavuk çorbası (Paradicsomos, rizses csirkeleves)
2 db csirke alsócomb
1 teáspohár rizs
3 db paradicsom
1 fej hagyma
1 csipet petrezselyem
1 ek liszt
Étolaj
Só
A csirkecombokat megfőzzük, kicsontozzuk, lebőrözzük, kézzel darabokra tépkedjük.
A hagymát felaprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Meghintjük a liszttel, azzal tovább pirítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, egészen apróra vágjuk, majd azt is beletesszük.
Felöntjük forró vízzel és a csirke főzőlevével, hozzáadjuk a megmosott rizst. Beletesszük a csirkehús darabokat, sózzuk, és addig főzzük, míg a rizs megfő. A leves tetejét finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Afiyet olsun!
Forrás: çorbatarifleri.info
4. recept
Domatesli, şehriyeli tavuk çorbası (Paradicsomos, tésztás csirkehúsleves)
4 db csirkecomb
5 db paradicsom (ledarálva)
5 pohár víz
3 ek olívaolaj
2 török teáspohár gyufatészta (nem kell tele lenni a pohárnak)
Néhány szál petrezselyem
½ citrom leve
Só, bors
A csirkecombokat sós vízben addig főzzük, míg a hús el nem válik a csonttól. Ekkor levesszük a tűzhelyről, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A kihűlt húst lebőrözzük, lefejtjük a csontról és darabokra tépkedjük.
Egy másik fazékban az olívaolajon feltesszük a paradicsomot, és 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a csirkehúslével, melybe beletesszük a húst is. Amint forrni kezd, beleszórjuk a tésztát, majd 2-3 percnyi forralás után – a sót, borsot, citromlevet és a petrezselymet is hozzáadva – elzárjuk a tűzhelyet.
Afiyet olsun!
Forrás: yasamintakendisi.com
Szegedi Ági / Türkinfo
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 3.