2 pohár (2 dl-es) apró szemű bulgur (köftelik, ince)
1 pohár búzadara
4-5 ek liszt
1 ek paradicsompüré
1 db tojás
1 fej finomra vágott hagyma
Só, bors, őrölt római kömény, őrölt piros paprika (vagy paprikapehely)
A töltelékhez:
5-6 db burgonya
1 fej finomra vágott hagyma
Só, bors, őrölt piros paprika (vagy paprikapehely)
Petrezselyem
2 ek étolaj
A sütéshez:
2 db tojás
Étolaj
A paradicsomos szószhoz:
2-3 ek étolaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek paradicsompüré
1 tk örölt pirospaprika (vagy paprikapehely)
1 kk őrölt bors
Só
Először a töltelékhez való burgonyát tesszük fel főni héjában, enyhén sós vízben.
A bulgurt egy tálba öntjük, megmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós, forró vízzel felengedjük. A tál tetejét pár percre lefedjük, míg a bulgur felszívja a vizet. Ezután hozzáadjuk a búzadarát, a finomra vágott vöröshagymát, a tojást, paradicsompürét, valamint a fűszereket. Összegyúrjuk. Végül beleszórjuk a lisztet is, azzal tovább gyúrjuk. Minél tovább végezzük ezt a műveletet, annál inkább egynemű lesz a köfténk.
A megfőtt burgonyákat meghámozzuk, lereszeljük, vagy összetörjük. A finomra vágott hagymát 2 ek étolajon ledinszteljük, meghintjük piros paprikával, rátesszük a burgonyát, majd sózzuk, fűszerezzük. Miután levettük a tűzhelyről, adunk hozzá egy csokor finomra aprított petrezselymet is.
A köfte anyagából maréknyi gombócokat tépünk, kigömbölyítjük, majd ujjaink segítségével üreget képzünk a belsejében. Ebbe az üregbe púpozott teáskanálnyi tölteléket teszünk, a köftét összezárjuk, majd tetszőleges formájúra alakítjuk (Lehet gömbölyű, citrom alakú, vagy, mint a képen látható.) A megformázott töltött köftéket sós, forrásban lévő vízben megfőzzük. Amikor megfőnek, feljönnek a víz tetejére.
A megfőtt köftéket félretesszük hűlni, ezalatt elkészítjük a mártást. A zúzott fokhagymát az olajon elkezdjük pirítani, rátesszük a paradicsompürét, sózzuk, fűszerezzük. Egy-két perc alatt összeforraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet.
Egy mélyebb serpenyőben bő olajat forrósítunk. A tojásokat egy tálkában felverjük, beleforgatjuk a köftéket, majd a forró olajban szép pirosra sütjük. A paradicsomszósszal együtt tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo