Érdekképviseleti szervezetbe tömörülve próbálják az anatóliai és a kappadókiai borosgazdák megmenteni a régió ősi szőlőfajtáit, és a nemzetközi piacra is bevezetni a török borokat. Útjukat kormányzati intézkedések sora, és a klímaváltozás is nehezíti.
2021-ben ellenőrzést tartottak Seyit Karagözoğlu török gazda borászatában, noha maga a tulajdonos éppen akkor nem volt ott. A borászat neve Paşaeli, Karagözoğlunak pedig célja, hogy Anatóliát járva begyűjtse a régió ősi szőlőfajtáit, és azokat újjáélesztve egyedi, archaikus ízekkel gyarapítsa Törökország borkínálatát.
Seyit a bátyjától szerzett tudomást az ellenőrzésről, a testvére a telefonban csak annyit mondott neki, hogy „ez most nem a szokásos eljárás”. A férfinek igaza volt, ugyanis a hatóságok 13 órát töltöttek a birtokon, négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre vizsgálták át a szőlőt és az üzemeket, mígnem találtak egy szinte lényegtelennek tudható szabálysértést, ami egy két évig tartó jogi harcot eredményezett, a testvéreknek pedig 50 ezer dollárnyi büntetést kellett fizetniük.
Mazsolának jó lesz
A Politico az üggyel kapcsolatban azt írja, hogy a Karagözoğlu testvéreknek más bűne nem volt, csak hogy egy olyan korban akarnak minőségi bort készíteni Törökországban, amikor az a megszokottnál is nehezebb feladat.
A török borkészítés távolról sem nevezhető világhírűnek, pedig széles spektrumon mozog. Szőlő rengeteg van az országban, Törökország eleve a világ hatodik legnagyobb szőlőtermelője közel 1400 őshonos fajtával, de a terménynek alig a 3 százalékából készül bor. A „maradék” 97 százalék megy a piacokra akár friss gyümölcsként, akár mazsolaként, utóbbiból ráadásul rengeteg exportra.
A török kormány az utóbbi években több olyan törvényt is átvitt a parlamenten, mellyel a független bortermelők életét sok szempontból és jelentősen megnehezítették, miközben a borászok munkája a szigorú törvények nélkül is nehéz, hiszen alkalmazkodni kell a melegebb nyarakhoz és a kevesebb csapadékhoz, a szüretről pedig sokszor hirtelen kell dönteni. Karagözoğlu és számos független borász ezzel együtt vívja a maga és a közös szélmalomharcát is, és egyre több termelő gondolja úgy, hogy Törökország szőlészeti és borászati hagyományait nemcsak ápolni kell, hanem új életet kell lehelni bele.
Forrásd: hu. euronews.com