Kultúra élesben: 7+1 tény, ami formában tart Törökországban

1. Drága süti

Nem nehéz elkerülni a csábító édességeket, hisz olyan drágák, hogy nehezen engedhet meg magának az ember napi szinten egy átszámítva 1000-1200 Ft-os tortaszeletet. (Ezen szerencsés esetben, ami jó a vonalainknak az jó a pénztárcánknak is.)

2. Kis tányérkák

Nem tudom, ki hogy van vele, de mi otthon méretes tányérokról eszünk, amihez a mennyiség is idomul. De itt Törökországban a családi étkezések aprócska tányérkákból történnek, és jaj, de kínos háromszor szedni egymás után! Így maradnak a kis adagok.

3. Itt a köret, hol a köret?

Bizony sokszor nem találom a feltét mellett, sem otthon sem az éttermekben. Annyi baj legyen! Egy tésztányi szénhidráttal kevesebb. A hal mellett sem látok rizst vagy egyebet, viszont egy nagy adag saláta mindig ott virít.

4. Török tea, török kávé

A török tealokáló nemzet, így ha huzamosabban itt élünk, mi is rákezdünk a teázásra. És milyen jól tesszük, mert a törökök fekete teája jótékony hatással van szervezetünkre, a török kávé pedig könnyíti az emésztést.

5. Rizs főételnek

Soha eszembe nem jutott volna, hogy képes lennék rizst enni magában. De a törökök olyan rizsfőző tehetségek, hogy velük még egy tányér rizsre is ráfanyalodom.

6. Gyümölcslé és víz úton s útfélen

Törökországban bárhol és bármikor pótolhatjuk hiányzó folyadékmennyiségünket. Frissen facsart narancslevek és egyéb gyümölcsturmixok várnak minket minden utcasarkon! Egy palack vízért sem kell elcaflatni a nagyáruházig. Törökország a vízárusok fellegvára.  A vizes emberek pedig nem várnak tétlenül a szomjazóra! „Buy water, a víz élet!”– szajkózza a vízárus Isztambulban, a Herceg Szigetekre tartó hajó állomásán, „Itt 1 líra a víz, ne fizessen a reptéren 5 lírát!”– figyelmeztet jóindulatúan a vizes fiú, a reptérre induló buszba felszökkenve.

7. Fujj csirke

A legolcsóbb hús Törökországban a csirke, így a menzák és családok örömmel részesítik előnyben. Egyik nap csirke, aztán zöldség, aztán megint csirke, majd lencse és éljen a birka! De utána hamar visszatérünk ezekre az átokverte pipikre, amikből Törökországban lett teljesen elegem. Itt eldöntöttem, hogy a kotkodák szárazak, ízetlenek, kapirgáljanak máshol, le tudnék nyelni egy disznót egészben! De, ha „fujj csirke”, akkor az azzal jár, hogy nagyjából vegetáriánusok leszünk, mint én most. Na nem meggyőződésből, csak tyúkellenszenvből.

+1 A törökök szemmértéke mindent visz

Egy éles török szempár elől még pár gramm sem rejtőzhet! A népesség nő tagjai előbb értesülnek testünk apró változásairól, mint mi magunk. „Híztál drágám? Ki vagy ám gömbölyödve!” Egy héttel később…„Fogytál kiscsillagom, csak úgy lötyög rajtad a nadrág!”

Kovács Dalma – Türkinfo

 

 

 


1 COMMENT

  1. Van egy etelük, a „Mercimek corbasi” vagyis a lencseleves, amit reggel-délben-este képesek fogyasztani, ahogy ők mondják, „inni”. Nagyon finom és egyszerű étel, volt szerencsém Istanbulban fogyasztani, és már itthon is elkészítem, párom nagy örömére, és persze Ő is képes reggel „inni” 😊

Comments are closed.