Kapacitások és ambíciók: a török közel-keleti külpolitika alapjai

kozel_keletPolicy Brief: Kapacitások és ambíciók: a török közel-keleti külpolitika alapja
Balogh István – Egeresi Zoltán – N. Rózsa Erzsébet – Rada Csaba – Szalai Máté

A Policy Brief főként az utóbbi egy évtizedre fókuszálva azokat a képességbeli változásokat kívánja bemutatni, amelyek a jelenlegi török (nagy)hatalmi ambíciókat megalapozták vagy legalábbis megalapozhatták. Ebből kifolyólag nem a török külpolitika átfogó leírására, hanem az AKP-kormányok alatt, különösen az utóbbi években megfogalmazott közel-keleti külpolitikai prioritások és célkitűzések, illetve az ezek realizálására rendelkezésre álló képességek átfogó leírására törekszik.

A Policy Brief a képességek csoportosítására használt három elméleti kategóriát, a kemény hatalmat (hard power), a „köztes elemet” és a puha hatalmat (soft power) veszi alapul. Az elemzés a képességek értékelése mellett az ezek kihasználására létrehozott intézményrendszert is be kívánja mutatni, elsősorban a dinamikusan fejlődő fejlesztési segélyezést, illetve nyilvános diplomáciát irányító legfontosabb állami szerveket. Az elemzés e képességek főként közel-keleti lehetőségeire koncentrál, lévén, hogy Ankara külpolitikai aktivitása az utóbbi években e régióban lett a leglátványosabb.

A Policy Brief a képességek és ambíciók összevetése után értékeli a török külpolitika mozgásterét, és felvázolja a közeljövőben felmerülő kihívásokat.

2013-09-29
Magyar Külügyi Intézet


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here