Az Antalya Filmfesztivál fő témája a migrációs válság

Nyilvánosságra hozták az október 21-27. között megrendezésre kerülő 54. Antalya Filmfesztiválon szereplő 13 török és nemzetközi alkotás listáját.

Mike Downey, az 54. Antalya Filmfesztivál művészeti igazgatója október 5-én jelentette be annak a 13 filmnek a címét, amelyet a fesztiválon mutatnak be. Az idei rendezvényre október 21-27. között kerül sor. A 13 jelölt közül 10 alkotás verseng a fődíjért. Az idei fesztiválon 6 nagyjátékfilmet nő rendezett.

A rendezvényt Aida Begic Never Leave Me (Soha ne hagyj el) című művével nyitják meg, a záró film pedig a Dorota Kobiela és Hugh Welchman által rendezett Loving Vincent (Szerető Vincent) lesz.

A fesztivál a filmek széles skáláját vonultatja fel, híres rendezők drámáit, vígjátékait és dokumentumfilmjeit nézhetik meg az érdeklődők a következő 7 napban.

A török-bosnyák koprodukcióban készült Never Leave Me című filmet teljes egészében Törökországban forgatták. A történet egy szíriai árva fiúról szól, aki megpróbál megszabadulni múltjától Törökország Şanlıurfa tartományában és az élete értelmét keresi. A film a világ egyik legelismertebb női rendezőjének, a bosnyák Aida Begicnek legújabb alkotása, mely a világban zajló migrációs válságról szól. A rendezőnő másik alkotását, a Children of Sarajevot (Szarajevo gyermekei) Bosznia-Hercegovina legjobb idegen nyelvű filmjeként jelölték a 85. Oscar-díjátadóra, és a Cannes-i Filmfesztiválon is díjat nyert.

Az Antalya Filmfesztivál további érdekessége a mexikói rendező, Michael Franco April’s Daughter (April lánya) című alkotása, amely egy anya-lánya közötti kapcsolatot mesél el, akik hosszú ideje nem látták egymást, és amikor újra találkoznak, a nő megtudja, hogy lánya 17 évesen terhes lett.

A Redoubtable (Félelmetes) című filmet az Oscar-díjas francia rendező Michael Haznavicius rendezte és Jean-Luc Godard valamint a fiatal színésznő, Anne Wiazemsky kapcsolatát mutatja be.

Az első török-jordán koprodukcióban készült The Guest (A vendég) című filmet Andaç Haznedaroǧlu rendezte. A film egy szíriai nőről szól, aki a háború idején hagyja el városát.

Az iráni rendező, Mohammad Rasoulof alkotásának – A Man of Integrity (A becsületes ember) – középpontjában a korrupció és az igazságtalanság áll.

A The Florida Projectet (A Florida projekt) az amerikai Sean Baker rendezte, s egy 6 éves gyermek történtét meséli el, mely Baker díjnyertes Tangerine című filmje alapján készült.

Az Ai Weiwei által rendezett Human Flow (Emberi áramlás) a világméretű bevándorlási krízissel foglalkozik.

A kínai rendező, Vivian Qu filmje, az Angels Wear White (Az angyalok fehér ruhát viselnek) két diáklányról szól, akiket egy középkorú férfi zaklat egy szállodában.

A Naomi Kawase által rendezett Radiance (Ragyogás) az idei Cannes-i Filmfesztiválon már nyert egy díjat. Egy fényképészről szól, aki elvesztette látását.

A grúz rendező, Ana Urushadze rendezte Scary Mother (Ijesztő anya) egy olyan nőről szól, akinek választania kell családja és az írás iránti szenvedélye között.

Az Ender Özkahraman által rendezett Ugly Duckling (Rút kiskacsa) egy családi film, amely egy nőt mutat be, aki megpróbálja megváltoztatni kinézetét.

A komédia műfajában említést érdemel a finn rendező, Aki Kaurismaki The Other Side of Hope (A remény másik oldala) című filmje, mely egy étteremtulajdonos és egy egykori utazóügynök szemszögéből mutatja be a menekültkrízist. A filmet Ezüst Medve-díjjal jutalmazták a Berlini Filmfesztiválon.

Az Antalya Filmfesztivál október 27-én a Loving Vincent című filmmel zárul, mely egy animációs film Dorota Kobiela és Hugh Welchman rendezésében, s a posztimpresszionista Vincent van Gogh életét és rejtélyes halálát meséli el. A film megnyerte a közönségdíjat az idei Annecy Filmfesztiválon.

Több, mint 30 alkotás szerepel az idei Antalya Filmfesztivál műsorán, melyeket Antalya 5 különböző pontján vetítenek, ezen kívül lesznek még beszélgetések és találkozók is. A szervezők rekord számú látogatóra számítanak.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here