Köz patlıcanlı ekmek dilimleri (sült padlizsános kenyérszeletek) – Szegedi Ági

itthoni 422Hozzávalók (étvágytól függően 6-8 főre):

1 kenyér
3 db padlizsán (közepes méretű)
20 dk krémfehér sajt (beyaz peynir)
20 dkg reszelni való, félkemény sajt (kaşar peynir)
1 cs (50g) fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
2 csipet bazsalikom (ha van friss, az még jobb)
Olívaolaj
Só, bors

A padlizsánokat megmossuk, villával megszurkáljuk, majd forró sütőben megsütjük. Minél szenesebb a héjuk, annál jobb.

Amíg a padlizsánok sülnek, elkészítjük a szószt, legkönnyebben egy mixer segítségével – a fokhagymát, fenyőmagot és a fűszereket ősszezúzzuk, olívaolaj hozzáadásával pürésítjük.

Mindkét sajtot lereszeljük. A kenyeret felszeleteljük. Egy tepsit kikenünk némi vajjal, vagy margarinnal.

A megsült padlizsánokat meghámozzuk, összetörjük. Nem kell pépesíteni, egy kézi burgonyatörő tökéletesen megfelel a célnak. A kenyérszeleteket megkenjük a fokhagymás szósszal, megpakoljuk a sült padlizsánnal, tetejét meghintjük a kétféle reszelt sajttal – előbb a krémfehér sajt jöjjön, a legtetejére a másik.

Mivel a fokhagymás szósz és a krémfehér sajt is sós, a padlizsán nem igényel további sózást. Előmelegített sütőben vagy szalamanderben addig sütjük, míg a sajt kicsit megpirul a tetején. Tetszőleges zöldségekkel, salátával tálaljuk.

A padlizsán rengeteg elkészítési módjának egyike ez a vacsorának, de akár hétvégi reggelinek is való étel.

Afiyet olsun!

2014-03-12
Szegedi Ági /Turkinfó