Katmer poğaça (Sajtos croissant) – Szegedi Ági

Törökországban katmer poğaça néven találkozhatunk különböző formájú, töltött, vagy töltetlen péksüteményekkel, melyek közös jellemzője, hogy több réteg tésztát nyújtanak ki egymás tetején oly módon, hogy a rétegek közé valamilyen zsiradékot (jellemzően vajat vagy margarint) kennek. A hajtogatott leveles tészták gyűjtőneve. Ez a recept egy fehér sajttal töltött kiflit (croissant) mutat be.

Hozzávalók:

2 vizespohár (2 dl-es) langyos tej

1 cs. instant, vagy ½ cs. friss élesztő

1 tk. kristálycukor

2 tk. só

3-4 vizespohár liszt

3 púpozott ek. vaj

15 dkg fehér sajt

1 db tojás

szezámmag (és/vagy fekete mag)

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, és a szétválasztott tojás fehérjét (a sárgáját félretesszük a kenéshez). A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk puhulni. A hozzávalókból se túl kemény, se túl lágy tésztát dagasztunk. Letakarjuk, majd langyos helyen egy órát kelesztjük.

A sajtot elmorzsoljuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kettévágjuk. Mindkét feléből 3-3 gombócot formázunk. Egy tésztagombócot kinyújtunk kb. kistányér méretűre. A tetejét megkenjük vajjal. A következőt szintén kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajas tésztalapra. Erre is kenünk vajat. A harmadik lappal ugyanígy járunk el, de azt már nem kell megkenni. Hűtőbe tesszük, míg a tészta másik felét is hasonlóképpen elkészítjük.

Az első rétegezett tésztát kivesszük a hűtőből (közben a másodikat betesszük), lisztezett deszkán kb. 45 cm-es átmérőjűre kinyújtjuk. Éles késsel 12-felé vágjuk (mintha tortát szeletelnénk). A háromszög alakú szeletek szélesebbik végére teszünk a sajtból, a két végét behajtjuk, majd szivarszerűen feltekerjük. A csúcsokat kissé megnyújtjuk, így több réteget kapunk. Kifli alakúra görbítjük.

A kifliket kivajazott tepsibe tesszük, közöttük elegendő távolságot hagyva, mivel nőni fognak. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, meghintjük a tetszés szerinti magvakkal. Langyos helyen további fél órán át hagyjuk kelni. 190° C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul (ez kb. fél óra).

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo