Hozzávalók 6 személyre: 75 dkg darált (sovány) marhahús 6.5 dkg rizs 4 db tojás 15 dkg hagyma 3 dkg vaj 3 dl víz só, olaj a kisütéshez
Az apróra vágott hagymát egy kis lábosban a vajon rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a vizet és a rizst, megsózzuk és megfőzzük. Ha a rizs megfőtt, félretesszük hűlni. A darált hús felét egy teflonedényben zsiradék nélkül, nagy lángon addig pirítjuk, míg levet ereszt és azt ismét felveszi. Ezután összekeverjük a hús másik felével. (Ha nagyon darabos, újra le lehet darálni.)
Hozzáadunk két tojást, és a hagymás rizst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk. Ha kész, kb. tojás nagyságú darabokat szaggatunk belőle, amelyeket ujjnyi vastag, lapos, ovális „köfte” alakúra formázunk. A másik két tojást egy tányérban felverjük. A köftéket a felvert tojásba bemártva, igen forró olajban „gránátalma színűre” (halvány rózsaszín, mint az asszonyok combja) sütjük.
Köretként rizst (pilávot) adhatunk hozzá. A tökéletes török gasztronómiai élményhez elengedhetetlen a nagy mennyiségű saláta. Ez legtöbbször kis gerezdekre vágott paradicsomból és hagymából áll, leöntve egy kevés „faolajjal” (olíva), ízlés szerint citromlével és petrezselyemzölddel ízesítve. Afiyet olsun ! Dr. Szőllősy Gábor
2011-09-19