Irmik helvasi (török grízes halva)

Hozzávalók: * 1 csésze víz * 1 csésze tej * 1 csésze cukor * 12 dkg vaj * 3/4 csésze gríz * fél csésze apróra vagdalt, hámozott mandula vagy dió, mogyoró (de egész csészével jobb, és lehet bele sok-sok magot tenni :)) * 1 teáskanál őrölt fahéj irmik Elkészítés: A vizet, a tejet és a cukrot keverd össze egy lábasban, és melegítsd addig kis lángon, amíg a cukor elolvad, de nem szabad forralni. Fedő nélkül addig melegítsd, amíg kicsit sűrűsödni hezd (kb. 10 perc). Ezalatt egy másik lábasban olvaszd meg a vajat, add hozzá a magokat, és a grízt, pirítsd világosbarnára (vigyázni kell, mert nehezen kezd pirulni, de könnyen odakaphat). Vedd le a tűzről, majd keverd a cukros-tejes folyadékot a grízbe. Add hozzá a fahéjat, és forrald kb. 1 percig. Megjegyzés: Hűtőben tárolva 3 napig fogyasztható. Minél több magot teszel bele, annál finomabb.

2010-07-03