0,5 kg tengeri haltörzs (ha filét használunk, mindenképp vastagabb szeletek legyenek)
4 db vöröshagyma (lehet lilával vegyesen)
3 gerezd fokhagyma
3 db paradicsom
6-8 db babérlevél
½ citrom leve
1 csokor petrezselyem
5 ek olívaolaj
1 tk cukor
2 ek paradicsompüré (domates salçası)
2 dl víz
Kapor, kakukkfű
Só, bors
A halakat kisebb darabokra vágjuk, kb. 4-5 cm-re megfelel. Sózzuk, borsozzuk. A hagymát félbevágjuk és felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk. A paradicsomokat kockákra vágjuk – aki igényli, előtte le is húzhatja a héját, de nem feltétlenül szükséges.
Egy tálban összekeverjük a hagymát, fokhagymát és paradicsomot. Egy másik, kisebb tálban a paradicsompürét, citromlevet és a cukrot keverjük el a vízzel, kissé sózzuk. A sütőt előmelegítjük kb. 160°-ra.
Az olívaolajból 3 ek-nyival meglocsoljuk egy kisebb tepsi alját. A hagymás keverék felét beletesszük, sózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és kaporral. Helyezünk rá néhány babérlevelet. Ráfektetjük a haldarabokat, azokra is babérleveleket teszünk,majd a hagymás keverék másik fele jön. Újból sózzuk, fűszerezzük. A paradicsomos lével nyakon öntjük, végül a maradék olajjal meglocsoljuk a tetejét.
A petrezselyem felét félretesszük a tálaláshoz, másik feléről letépkedjük a leveleket, azt is a tepsibe szórjuk. Alumínium fóliával lefedjük és a sütőbe tesszük. Kb. 20-30 percig pároljuk, majd – a fóliát levéve – még további 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Keverni egyáltalán nem kell! Lehűtjük, tetszés szerint újhagymával, petrezselyemmel, citrommal díszíthetjük.
A zöldségágyat tovább lehet bővíteni zöldpaprikával, sárgarépával, zellerrel, de akár burgonyát is darabolhatunk alá. Utóbbi esetben már köretre sincs szükség. Bár én így is leginkább csak friss kenyeret ajánlok mellé!
2015-04-09
Szegedi Ági/Türkinfo