Ezogelin çorbası (Török vöröslencse-leves)

Forrás: İstanbul cafe Facebook oldal

Hozzávalók:  fél fej vöröshagyma + mehet bele két gerezd fokhagyma * 1 pohár vöröslencse  – érdemes átmosni és beáztatni előtte * 0,5 dl rizs * 2 evőkanál bulgur (vagy kukoricadara) * 1 evőkanál liszt * 5 dkg vaj * 2 evőkanál paradicsompüré * 8 pohár húsleves kockából * 1 csokor friss menta (vagy 1 evőkanál szárított)  * só * pirospaprika (ízlés szerint mehet bele egy kis csípős is) Elkészítés:

A vaj felét megolvasztjuk, megpároljuk benne az apróra vágott hagymát, ezután megy bele a liszt, a húsleves és a paradicsompüré, átforraljuk, majd beletesszük a rizst, lencsét és a bulgurt.

A maradék vaj egy másik tálban megolvasztjuk, beledobjuk a fűszereket, kicsit megpirítjuk, hogy jó erős ízük legyen. (vagy a hagyma pirításkor adjuk hozzá a fűszereket, és együtt tovább pirítjuk) Végül beletesszük a levesbe, és addig főzzük, míg a lencse megpuhul.

Ha kuktába teszik, 20 perc alatt készre fő, normál fazékban 40-45 perc.

2010-09-26