Kép / Fotoğraf: Meruyert Gonullu: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/gida-el-somunlar-hamur-8290000/
Hozzávalók:
3 db tojás
1 vizespohár (2 dl) tej
1 vizespohár étolaj
1 cs sütőpor
1 ek ecet
½ kk só
6 vizespohár liszt
A töltelékhez:
Darált dió vagy mogyoró
A nyújtáshoz:
Kukoricakeményítő
A sziruphoz:
4 pohár cukor
5 pohár víz
Néhány csepp citromlé
A tetejére:
30 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés:
A tojást, tejet, étolajat, ecetet, sütőport tegyük dagasztótálba, és a kellő mennyiségű lisztet hozzáadva közepesen lágy tésztát gyúrunk. Az elkészült tésztát osszuk fel 30 egyenlő darabra.
Minden darabot egyesével kistányér méretűre nyújtsunk ki, majd a lapokat kukoricakeményítővel meghintjük és tízesével egymás tetejére helyezzük őket. A három darab, immár tízlapos tésztát, egyenként nyújtófa segítségével tepsi méretűre nyújtjuk.
A tepsibe helyezett lapok közé bőven szórjunk darált diót vagy mogyorót. Ízlés szerint szeleteljük fel, majd az olvasztott vaj felével locsoljuk meg, ügyelve arra, hogy mindenhová egyformán jusson.
180°-ra előmelegített sütőben süssük addig, míg színesedni kezd a teteje, ekkor vegyük ki a sütőből és locsoljuk meg a maradék olvasztott vajjal. A sütőbe visszatéve süssük addig, míg az alja is átsül.
A recept végén található néhány kép, segítségül a baklava felszeleteléséhez.
A szirup elkészítése:
4 pohár cukrot és 5 pohár vizet teszünk egy lábasba, majd 15 percnyi forralás után, a pár csepp citromlevet hozzáadva további 1-2 percig forraljuk. A kihűlt baklava tetejére öntsük rá a forró szirupot.
A recepthez használt tepsi átmérője 42 cm, ehhez a mennyiséghez hasonló méretű tepsi ajánlott.
Hogyan szeleteljük fel a baklavát?
Afiyet olsun!
Fordította: Szegedi Ági / Türkinfo
Forrás: ensondiyet.blogcu.com
Mikor kell felhasználni a szirupot? Köszönöm!
A recept utolsó bekezdése lemaradt, ezúttal már megtalálja benne a választ. Köszönjük észrevételét!