A „hünkâr beğendi”, magyarul „szultán kedvence”, közkedvelt étel Törökországban. A „beğendi szósz” voltaképpen egy padlizsános, sajtos besamel, amire a húst tálalják. Ezt a módozatot más ételeknél is előszeretettel használják, példa erre az alábbi palacsinta is.
Hozzávalók:
A palacsintához:
2 db tojás
2 pohár liszt (2 dl-es a pohár)
2,5 pohár tej
1-2 csipet só
Olaj a kisütéshez
A töltelékhez:
4 db közepes padlizsán
20 dkg krémfehér sajt (beyaz peynir)
2-3 gerezd fokhagyma
Néhány ág friss kakukkfű, de szárított is megteszi
Só, bors
A besamelhez:
4 ek vaj
2 ek liszt
0,5 l tej
Szerecsendió
Só
10 dkg reszelni való sajt (kaşar peynir)
A megmosott padlizsánokat villával megszurkáljuk, egy tepsiben, forró sütőben, többször átforgatva kissé szenesre sütjük. Amint elkészülnek, kihűtjük.
Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a palacsintát. A tojásokat a sóval felverjük, majd a lisztet és a tejet felváltva hozzáadagolva csomómentesre keverjük. Olajozott palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
A kihűlt padlizsánt meghámozzuk, krumplitörővel összetörjük. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, sót, borsot és kakukkfüvet. A krémfehér sajtot felkockázzuk, azt is hozzáadjuk. Kész a töltelék.
Egy lábasban feltesszük a vajat, amikor felolvad, rászórjuk a lisztet és egy darabig együtt kevergetjük. Arra ügyeljünk, hogy a liszt még ne színeződjön el, maradjon fehér. Ekkor felöntjük a hideg tejjel és csomómentesre elkeverjük. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A sajtot lereszeljük. A palacsintákat egyenként megtöltjük a padlizsános töltelékkel, feltekerjük. Egy kissé kikent tepsibe v. hőálló tálba tesszük a palacsintákat, szorosan egymás mellé. Rákenjük a besamel mártást, tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Közepesen forró (kb. 180°-os) sütőben szép pirosra sütjük.
2014-12-06
Szegedi Ági / Türkinfo