A nacionalizmus vulkánja ébredezik: kitörhet a háború Európában

alban_nemzA délkelet-európai régió az elmúlt évszázadok során mindig is az etnikai összecsapások gócpontja volt. A nemzetközi közösség az elmúlt évtizedekben ugyan komoly erőfeszítést tett, hogy békét teremtsen a szembenálló nemzetek felett, de a nacionalizmus vulkánja újra ébredezik. Amikor fél Európa tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak az ember nyugodt lélekkel elhiheti, hogy a gazdasági válságoknál nem jöhet rosszabb, akkor erre rácáfolhatnak a Délkelet-Európában felszínre kerülő baljós jelek. Sehol Európában nem keveredtek annyira a különböző etnikumok, mint ebben a térségben – az itt élő lakosságnak a nemzeti-, vallási- és kulturális hovatartozás még mindig fontosabb, mint a békés együttélés. Sok idő fog eltelni, amíg a Kelet Svájca létrejön.

Ciprus

Úgy tűnik az Európai Uniónak a vártnál sokkal hamarabb kell szembenéznie a régióban egyre fokozódó nacionalizmussal, ugyanis 2012. július 1-től Ciprus veszi át az Európai Tanács elnökségét. Pontosabban körülhatárolva a kínos kérdést – Ciprus nemzetközileg elismert, déli, görögök által lakott része fogja átvenni Dániától az uniós stafétabotot. A sziget északi részét, amelyet a világon kizárólag Törökország ismer el független államként, továbbra is nemzetközi elszigeteltség sújtja. Idén Törökország, amely 1974 óta megszállva tartja a szinte csak török nemzetiségűek által lakott országrészt, többször utalást tett arra, hogy nem fogja tűrni tovább az Európai Unió kettős politikáját az üggyel kapcsolatban. A korábbi török fenyegetéseket, amelyek előrevetítették, hogy Ankara szüneteltetheti kapcsolatait az Európai Unió tagállamaival, februárban sokkal élesebb bírálat váltotta fel. Az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke, Dervis Eroglu a „Hürriyet Daily News” hírportálnak adott interjújában kifejtette, hogy ha július 1-ig nem születik döntés a két ciprusi állam jogi státuszáról, akkor le kell zárni az ENSZ és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által szorgalmazott kétoldalú tárgyalásokat. „Nincs értelme folytatni a tárgyalásokat, az ENSZ nem érte el a célját” – nyilatkozta a szélsőséges nézeteiről ismert Eroglu.

Az Isztanbul teljes támogatását élvező észak-ciprusi vezető szavai szerint a ciprusi török lakosság torkig van a végtelennek tűnő békés tárgyalásokkal. „Évtizedek óta kilátástalan a jövőjük” – július 1-én nyilatkozatban fogja felszólítani honfitársait, hogy álljanak ki és védjék meg az országot. Az Európai Unió és Törökország közötti feszült helyzetet tovább fokozta, hogy a török európai uniós kérdésekért felelős miniszter, Egemen Bagis több alkalommal végletesen radikális kijelentésekkel állt elő. Az észak-ciprusi „Kibrisz” napilapnak adott interjújában Bagis nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy ha július 1-ig nem zárulnak sikerrel a tárgyalások, akkor Törökország erővel annektálhatja az északi részt. A politikus három lehetséges megoldást emelt ki az ország jövőjét illetően – egyesül a két rész, két önálló állam születik, vagy Törökország bekebelezi az északi részt.

Részletek

2012-03-15
Milanov Viktor – Kitekintö