A hettita konyha különlegességei, kipróbált recepttel

Az ókori indoeurópai nép, a hettiták, i.e. a második évezred elején alapítottak államot Anatóliában, a mai Törökország középső részén.

Mákos vörösboros kenyér
Fotó: Csibrányi Zoltán

I.e. 12. századik, a Hettita Birodalom bukásáig, a Közel-Kelet egyik legnagyobb hatalma volt. Régészeti kutatások konyhakultúrájukról is adnak információt. Ékírásos tábláikról kiderült, fogyasztottak például birkahúst, élesztőmentes kenyeret s más tésztaféléket (ezeket imádhatták, mert úgy 180-féle tésztaalapú étel neve maradt fenn). Használtak például olívaolajat, pisztáciát, babot, mézet, naspolyát, köményt, cseresznyét, gránátalmát, diót, fokhagymát, szezámmagot. Egyes ételek elkészítését s felszolgálását szó szerint előírták. Bort vallási ünnepeken, rítusok közben is ittak. A juhtejet erjesztve itták, amolyan joghurtfélét is készítettek belőle.

A çorumi Hitit Egyetem cikkeket publikált ételeik kapcsán. Törökországban mostanáig több olyan könyv is megjelent, amely a hettiták konyhájával foglalkozott. Ilyen a 2008-as Hitit Mutfağı, azaz Hettita Konyha című kísérleti régészeti kiadvány is (Asuman Albayrak, Ülkü Menşure Solak és Dr. Ahmet Uhri összeállításában, kiadó: Metro Kültür Yayınları); ebben olvashatjuk például a mákos vörösboros kenyér receptjét.
Kell hozzá 30 dkg mák, 4 dl vörösbor, 1kg tejes kiőrlésű liszt, 2 dl meleg víz, 40 dkg méz. Első lépésben a liszthalom közepébe gödröt mélyítünk, beletesszük a vizet s annyi mézet adunk hozzá, hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk. Szobahőmérsékleten, lefedve fél órát pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a mákot és újra átgyúrjuk. Formázás után, előmelegített sütőbe tesszük. Ha megsült, apró darabokra tördeljük, végül a mézzel édesített vörösborral meglocsoljuk.

Fotó: Csibrányi Zoltán

Folytatás>>>