Több ezer éves, díszes elefántcsontot találtak

Kép forrása: youtube

A szakértők Hattusa ókori városában folytattak feltárást.

Egy gyönyörűen faragott, körülbelül 2800 évesre becsült elefántcsontot találtak a közép-törökországi Çorum tartományban, a Hattusa ókori városában végzett ásatás során – számol be az Arkeonews. A Hettita Birodalom fővárosának romjai a bronzkorból származnak, a helyszín 1986-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára.

A Hettita Birodalom hosszú ideig bronzkori nagyhatalom volt, míg végül máig nem tisztázott körülmények között összeomlott – egyes kutatások szerint bukását a szárazság okozhatta. Hattusában található a világ legrégebbi ismert indoeurópai nyelvet tartalmazó ékírásos táblalevéltára. A lelőhely az UNESCO A világ emlékezete programjának listáján is szerepel, ez az egyetlen ókori város, amely mindkét listán megtalálható.

A városában 116 évvel ezelőtt megkezdett ásatások még ma is folynak. A feltárásokat a Német Régészeti Intézet nevében 2006 óta végzik Andreas Schachner professzor vezetésével. A kutatók ezúttal a lelőhely északnyugati részén fekvő nagy erődnél vizsgálódtak, amikor megtalálták az elefántcsontot.

A körülbelül 30 centiméter hosszú és 10 centiméter széles tárgyon egy emberfejű és állattestű szfinx, egy oroszlán és két, fényes háttérre vésett életfa látható. A lelet elemzése jelenleg is zajlik.

Folytatás és videó

Forrás: ng.24.hu