Nincs karma, van film, kéne közös gondolkodás

Can Togay Jánossal a 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat művészeti és kreatív igazgatójával az szeptember 3-5. között zajló első Veszprém-Balaton Filmpiknikről is beszélgettünk. Can, amikor mást csinál, akkor például filmrendező (Balázs Béla-díjas), vagy forgatókönyvíró (lásd Hídember), gyakran színész (IMDB), kortárs poéta (idén megjelent második verseskötetének címe: Átmeneti ember), néha kurátor, alkalmilag kulturális diplomata (2008-2014 a berlini Collegium Hungaricum igazgatója), jelenleg is egyetemi tanár, felsőörsi lakcímkártyával.

Most, amikor a koronavírus miatt épp minden bedől, ami filmekkel kapcsolatos, miért indul egy új magyar filmfesztivál Veszprémben?

Amikor elkezdtük szervezni, ez még nem volt beszámítva. Viszont már a legelején is hangsúlyosan szabadtéri helyszíneket vizionáltunk, ami most némiképpen covid-kompatibilissé teszi a Veszprém-Balaton Filmpikniket, de nyilván nem ez a fesztiválunk alapvető jellemzője. Muszatics Péter fesztiválszervezővel az volt a tervünk, hogy középtávon egy jelentősebb, a magyar film brandjét erősítő fesztivált hozzunk létre Veszprémben-Balatonfüred helyszínekkel, a későbbiekben esetleg a közvetlen régió más helyszíneit is bekapcsolva. Ez a térség megfelelő energiabefektetéssel, akár lépésről-lépésre, de számottevő nemzetközi érdeklődést is kiváltó magyar mozgóképes fesztivál helyszínévé válhatna nyaranta.

Milyen filmek láthatóak a fesztiválon?

Alapvetően az elmúlt év Mozgófilm Szemléjének díjnyertes filmjeit mutatjuk be több kategóriában. A mozifilmek között lesz egy premier is, Buvári Tamás széleskörű regionális összefogással készült, a Káli medencében forgatott, Magdolna című filmje. Emellett lesznek tévéfilmek, sorozatok, dokumentumfilmek, kisjátékfilmek, animációs alkotások, az életműdíjakat illusztráló mára klasszikussá vált magyar művek, mint pl. az Álmodozások kora, A tanítványok, valamint olyan filmklasszikusok, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Fontos megemlítenem két szakmai találkozónkat is a harmadik napon, amelyeken a forgalmazás és a gyártás járvány alatti és remélhetőleg utáni stratégiáiról lesz szó.

Helyszínek?

Veszprémben szabadtéren a Várnál, a Szentháromság szobornál, illetve zárt térben a Hangvillában és az Expressóban vetítünk, Balatonfüreden a Balaton moziban és a Tagore sétányon lesz egy-egy szabadtéri helyszín. A legtöbb film után közönségtalálkozóra várjuk a nézőket.

Ez lesz tehát a 2023-as Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat első hivatalos eseménye. Tulajdonképpen mit jelent az, hogy valami, egy város, egy régió Európa kulturális fővárosa?

Eredetileg, a kiváló görög színésznő és kultuszminiszter, Melina Mercouri vetette fel a javaslatot a nyolcvanas években, hogy legyen évente egy európai város a kontinens, pontosabban az EU kulturális fővárosa. A kezdetben e címmel az európai szellem és kultúra képviseletére jelölt európai fővárosok, Athén, Berlin, Párizs stb. adottságaik révén könnyedén tölthették be annak idején ezt a szerepet. Ám idővel egyre kisebb városok nyerték el a címet, és az akkora településeknek, mint Pécs, Veszprém, vagy Galway nyilván sokkal pontosabban át kellett és át kell gondolniuk, hogy mit jelenthet az ő esetükben a földrész kulturális képviselete. Fel kell mérniük, mit kommunikáljanak magukról, mit emelnek ki a hely különleges értékeiből, mit helyezhetnek európai perspektívába. Nagy lehetőség, és egyben nagy kihívás, hogy a helyi értékeket felfedezve a fenntartható fejlődési lehetőségeket is meg kell határozniuk, azt, hogy milyen módokon lehet egy város, illetve egy régió identitását kulturális eszközökkel hosszú távon erősíteni.

Mennyi pénz van minderre?

Az EKF-ek történetében nem szokatlan, de mindenképpen jelentős összeget, ötven milliárd forintot szavazott meg erre a célra a kormány. Ez a magyar adófizetők hozzájárulása. Az EU egy ehhez képest szerény összegű díjjal száll be. Húszmilliárd forint körüli összeg fordítható veszprémi és régiós kulturális tartalmakra, eseményekre, intézményi és közösségi programokra, kapacitás- és tartalmi fejlesztésekre, városképi projektekre, és így tovább, az összeg nagyobbik része kulturális jellegű, infrastrukturális beruházásokat céloz.

Mivel kápráztatjuk el a világot és magunkat ebben a térségben 2023-ban?

Folytatás

Forrás: index.hu