Zeytinyağlı kabak (Olívaolajos cukkini) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

3-4 db cukkini
4 ek. olívaolaj
1 tk. sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
½ csokor kapor
1 db kockacukor
Só, bors

A cukkinit meghámozzuk, felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is meghámozzuk, előbbit apró kockákra vágjuk, utóbbit összezúzzuk.

Egy lábasban feltesszük melegedni az olajat. Rádobjuk a vöröshagymát, üvegesre dinszteljük. Ekkor mehet rá a fokhagyma is, melyet addig pirítunk, míg érződni kezd az illata. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 1-2 percig tovább pirítjuk.

Beletesszük a cukkinit is a lábasba, a tűzhelyet alacsony fokozatra (kis lángra) állítva addig pároljuk, míg a kiengedett leve el nem fő. Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a sót, a borsot és a kockacukrot. Lefedjük az edényt, és alacsony fokozaton (kis lángon) főzzük, amíg a cukkini megpuhul. A tetejét finomra vágott kaporral hintjük meg.
Hidegen előételként, melegen rizzsel fogyasszuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo