A török töltött paprikának létezik húsos és húsmentes változata is, utóbbit jellemzően hidegen, pl. fokhagymás joghurtszósszal, előételként (meze) fogyasztják. Ennek a receptje következik.
1,5 kg tölteni való zöld színű paprika
2 pohár (2 dl-es) rizs
3 db vöröshagyma
2 db paradicsom
1 cs. petrezselyem
2 ek fenyőmag
2 ek apró szemű, fekete mazsola (kuş üzümü)
1 ek szárított menta
1 török teáspohár olívaolaj (1dl)
2 tk só
1-1,5 tk őrölt bors
1 tk fahéj
Szegfűbors
2 db kockacukor
½ török teáspohár olívaolaj
1 ek sűrített paradicsom (opcionális)
Só
Néhány szem paradicsom vagy koktélparadicsom
A töltött szőlőlevélhez (yaprak sarması) hasonlóan elkészítjük a tölteléket. A hagymát finomra vágjuk, a 2 db paradicsomot – miután héjától megfosztottuk – felkockázzuk. A petrezselymet felaprítjuk, a mazsolát megmossuk, egy pohár hideg vízbe beáztatjuk.
Teáspohárnyi olajon feltesszük a vöröshagymát és a fenyőmagot, együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd kis idő múlva a rizst is. Kevergetjük egy-két percig, végül felöntjük egy teáspohárnyi forró vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Beletesszük a kockacukrot, a mazsolát és a petrezselymet, majd addig főzzük, míg a víz el nem párolog róla. A rizs nem lesz teljesen puha, de nem is kell annak lennie. Ezután félretesszük hűlni.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, belsejüket megsózzuk. A paradicsomok magját kikaparjuk, húsukat nem túl kicsire felkockázzuk. Ha koktélparadicsomunk van, egyszerűen csak félbevágjuk. A paprikákat megtöltjük a rizzsel úgy, hogy ne legyenek teljesen tele, mivel a töltelék megduzzad. Állítva egy nagyobb lábasba vagy fazékba tesszük, a paradicsom darabkákból kis kalapokat ültetünk a tetejére.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ráöntjük a fél teáspohárnyi olívaolajat, sózzuk, opcionálisan tehetünk hozzá egy evőkanálnyi sűrített paradicsomot (eredetileg paradicsom csak a húsos változathoz jár, de tapasztalatból mondom, hogy ez csak javít az ízén), majd közepes lángon, bő fél óra alatt, puhára főzzük. Fokhagymás joghurttal tálaljuk.
Szegedi Ági / Türkinfo