Hozzávalók:
3 db nagyobb, vagy 6 db kisebb piros húsú paprika (én a zamata miatt a kápia paprikára szavazok, de kaliforniai paprika is megfelel)
1 nagy pohár joghurt
3 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj (nem extra szűz – ha csak az van, inkább használjunk napraforgó olajat)
1-2 tk. szárított menta
1 kisebb csokor petrezselyem
só, bors
A paprikát kb. ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd az olajon egy serpenyőben puhulásig pirítjuk, közben többször rázogatva a serpenyőt. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a szárított mentával. Amikor elérte az ízlésünknek megfelelő állagot, levesszük a tűzhelyről.
A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Mindezt némi só kíséretében a joghurthoz adjuk.
A paprikát a joghurtszósz tetején tálalva adjuk asztalra. A paprika édes íze a fokhagymás joghurttal kiegészülve egyenesen mennyei!
A képen egy bónusz is látható. Ez az étel ugyanis előételként, diétázók, vegetáriánusok számára főételként, de köretként is fogyasztható. Mivel én utóbbit választottam, került mellé csirkecomb is, ami szintén érdemel némi figyelmet.
A csirkecombokat kissé előfőztem, zöldségek kíséretében, amiből egy később remekül felhasználható alaplé lett. Készítettem egy pácot olívaolajból, zúzott fokhagymából, gránátalma szirupból (nar ekşisi) és egy kanálnyi mézből, melybe kakukkfüvet, rozmaringot és őrölt borsot is szórtam. Ezzel bekentem a combok minden oldalát, miután kissé besóztam őket (az alaplé nem lehet túl sós, mert akkor nem tudjuk rendesen lefagyasztani).
Egy mélyebb serpenyőben, némi alaplé hozzáadásával, pirosra sütöttem őket, majd a joghurtos paprikával tálaltam.
Afiyet olsun!
2014-04-01
Szegedi Ági /Turkinfó