Yelpaze patlıcan kebabı (Legyező formájú padlizsánkebab) – Szegedi Ágnes

Hozzávalók:

 

2 db padlizsán

 

A töltelékhez:

500 g darált hús

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 ek. olívaolaj (nem extraszűz)

só, bors, őrölt pirospaprika, kakukkfű, őrölt római kömény

 

A szószhoz:

2 ek. sűrített paradicsom (domates salçası)

1 gerezd fokhagyma

1 ek. olívaolaj (nem extraszűz)

Só, bors, kakukkfű

4 dl víz (használhatunk húslevest is, akkor vigyázzunk a sóval)

 

A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában kettévágjuk. Kb. 4-5 mm szélességben beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen. Ezt kiküszöbölhetjük azzal, ha a padlizsán mellé mindkét oldalra teszünk egy-egy kést, ami megakadályozza a pengét, hogy átszaladjon a padlizsánon. Minden hetedik vágáskor azonban kettévágjuk, így egy padlizsánból kb. 6 db-unk lesz. Az ily módon beirdalt padlizsánt sós vízbe tesszük fél órára.

Amíg a padlizsán áll a vízben, elkészítjük a tölteléket. A hagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk. Egy tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd alaposan összegyúrjuk.

Egy másik tálban elkészítjük a paradicsomszószt. A sűrített paradicsomot felhígítjuk a vízzel (vagy húslével), ízesítjük, belekeverünk egy gerezd zúzott fokhagymát is.

Nekilátunk az összeállításnak. Egy tepsi aljára locsoljuk az 1 ek. olajat. A padlizsánok szeletkéi közé teáskanál segítségével teszünk a darálthúsos töltelékből, ujjunkkal belenyomkodjuk. Arra ügyeljünk, ne legyen se túl kevés, se túl sok – a felesleget húzzuk le a padlizsán felszínéről. Ha minden szelet között megtöltöttük, a  padlizsán legyező formát kap. Beletesszük a tepsibe, ezután mindegyik darabbal ugyanígy járunk el.

A paradicsomszószt egyenletesen ráöntjük a padlizsánra, majd 175°C-ra előmelegített sütőben, időnként meg-meglocsolva a tetejét, addig sütjük, míg a töltelék átsül. Ez kb. 35-40 perc. Párolt rizs illik mellé köretnek.

Afiyet olsun!

 

Szegedi Ági / Türkinfo