Hozzávalók:
A töltelékhez:
500 g darált hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj (nem extraszűz)
só, bors, őrölt pirospaprika, kakukkfű, őrölt római kömény
A szószhoz:
2 ek. sűrített paradicsom (domates salçası)
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj (nem extraszűz)
Só, bors, kakukkfű
4 dl víz (használhatunk húslevest is, akkor vigyázzunk a sóval)
A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában kettévágjuk. Kb. 4-5 mm szélességben beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen. Ezt kiküszöbölhetjük azzal, ha a padlizsán mellé mindkét oldalra teszünk egy-egy kést, ami megakadályozza a pengét, hogy átszaladjon a padlizsánon. Minden hetedik vágáskor azonban kettévágjuk, így egy padlizsánból kb. 6 db-unk lesz. Az ily módon beirdalt padlizsánt sós vízbe tesszük fél órára.
Amíg a padlizsán áll a vízben, elkészítjük a tölteléket. A hagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk. Egy tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd alaposan összegyúrjuk.
Egy másik tálban elkészítjük a paradicsomszószt. A sűrített paradicsomot felhígítjuk a vízzel (vagy húslével), ízesítjük, belekeverünk egy gerezd zúzott fokhagymát is.
Nekilátunk az összeállításnak. Egy tepsi aljára locsoljuk az 1 ek. olajat. A padlizsánok szeletkéi közé teáskanál segítségével teszünk a darálthúsos töltelékből, ujjunkkal belenyomkodjuk. Arra ügyeljünk, ne legyen se túl kevés, se túl sok – a felesleget húzzuk le a padlizsán felszínéről. Ha minden szelet között megtöltöttük, a padlizsán legyező formát kap. Beletesszük a tepsibe, ezután mindegyik darabbal ugyanígy járunk el.
A paradicsomszószt egyenletesen ráöntjük a padlizsánra, majd 175°C-ra előmelegített sütőben, időnként meg-meglocsolva a tetejét, addig sütjük, míg a töltelék átsül. Ez kb. 35-40 perc. Párolt rizs illik mellé köretnek.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo