3 lap baklavához való yufka tészta (réteslap is jó, abból 6 lap kell, mivel kisebb)
5 dkg olvasztott margarin
10 dkg étcsokoládé
1-2 ek étolaj
Őrölt, sótlan pisztácia
Kókuszreszelék
A tésztából egy lapot terítsünk ki deszkára. Kenjük le az olvasztott, de már nem meleg margarinnal, majd tegyünk rá egy másik lapot. Ezt a lapot is kenjük le margarinnal. Amennyiben réteslappal dolgozunk, hosszában vágjuk félbe, majd ismét felezzük meg, azaz négy csíkot készítünk. Ezeket keresztben is vágjuk ketté, így összesen 8 db tésztacsíkunk lesz. (Ha yufka tésztánk van, több darabba is vághatjuk, mert az nagyobb.)
Mindegyik tésztacsíkot harmonikaszerűen hajtogassuk össze, az aljától kb. 1,5-2 cm-re tűzzük meg félbe tört fogpiszkálóval. A felső részt legyező formájúra húzzuk szét, majd helyezzük tepsibe. 180°-ra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt süssük meg, még melegen húzzuk ki a fogpiszkálót belőle.
Olvasszunk csokoládét vízgőz fölött, keverjük hozzá az étolajat. Mártogassuk bele a legyezők nyitott végét, majd nyomjuk bele az őrölt pisztáciába, illetve a kókuszreszelékbe. Kis időre tegyük hűtőbe, hogy megdermedhessen a csokoládé. Nagyon gyors vendégváró sütemény.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo