Paprikaszárítás Törökországban

A törökországi Kilis tartományban az utat nagyon szokatlan célra használják. A paprika szezon idején a szárításra váró pirospaprikákat kiterítik az útra. A hihetetlen mennyiségű paprika kilométereken át teljesen elfedi az utat.

A paprika egyébként a 19.század fordulójáig többnyire gyógyszerként szerepelt a köztudatban, fűszerezésre inkább csak a parasztság és pásztorok ételeiben használták, majd a 19.század végére a magyar konyha jellegzetes,nélkülözhetetlen fűszerévé vált. Arra, hogy honnan származik a paprika több feltételezés is van: a Himalája lejtőiről származik, Kolumbusz hozta Amerikából, Közép-Amerikából származik, illetve egy elmélet szerint Indiában termesztették először. Mindenesetre az Amerikában feltárt 4000 ezer éves inka sírokban találtak arra utaló nyomokat,hogy az inkák ételeik elkészítéséhez már használtak paprikát. Petrus Martyr 1493-ban írta le, hogy Kolumbusz Kristóf olyan borsot hozott magával, amely csípősebb a kaukázusinál. A világon először Magyarországon használták a pirospaprikát tiszta formában anélkül, hogy más ízesítő anyagot vegyítettek volna hozzá.

Forrás: erdekesvilag.hu