1 pohár (2 dl) lencse
1 db közepes méretű burgonya és vöröshagyma
1 db közepes méretű sárgarépa
7 pohár húsleves (ha húsleves kocka sincs otthon, akkor víz)
3-4 ek étolaj
2 dl tejszín
Só, bors, római kömény
A tetejére 1 ek vajban kioldott 1 kk pirospaprika
A vöröshagymát finomra vágjuk, egy fazékban az olajon megdinszteljük. Közben feldaraboljuk a sárgarépát és a burgonyát, majd azt is hozzáadjuk. A megmosott lencsét beleöntjük a fazékba, felöntjük a húslevessel (vízzel), és szükség szerint ízesítjük.
Amikor a zöldségek megpuhultak, egy botmixer segítségével pürésítjük. Legvégül belekeverjük a tejszínt, majd azzal is összeforraljuk. Vajban kiolvasztott pirospaprika színnel meglocsolva, forrón tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo